Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Швейцарците отхвърлят на днешния референдум с 61 на сто от гласовете забраната на изкуствените пестициди. Това показват първите прогнозни данни, публикувани от центъра gfs.bern след затваряне на бюрата за гласуване, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Също толкова избиратели - 61 процента, са се обявили против друга популярна инициатива, предвиждаща държавни субсидии само за фермери, които не използват пестициди, не употребяват антибиотици превантивно или системно и отглеждат само толкова животни, колкото могат да изхранват с продукция от собствените си стопанства.

Според първоначалните данни повечето гласували (57 на сто) подкрепят закон, улесняващ полицията да предприема превантивни действия срещу "потенциални терористи", въпреки предупрежденията, отправени от ООН и "Амнести интернешънъл".

Полицията ще може по-ефикасно да следи такива хора на възраст над 12 г., да ограничава движението им и да ги вика на задължителни разговори. От 15-годишна възраст - с одобрението на съдебен орган, "потенциалните терористи" ще може да бъдат поставяни под домашен арест за срок до 9 месеца.

Все още не се очертава ясна тенденция в гласуването за не толкова оспорван закон, който цели до 2030 да намали наполовина емисиите от въглероден диоксид в сравнение с нивата им от 1990. Противниците му казват, че подобна разпоредба само ще увеличи разходите на бизнеса, а няма да помогне за опазването на околната среда, защото на Швейцария се падат само 0,1 процента от глобалните въглеводородни емисии.

Същевременно швейцарците одобряват с 61 на сто закон срещу КОВИД-19, който дава на правителството допълнителни правомощия за борба с епидемията и смекчаване на последиците от нея за обществото и икономиката. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.