"Те не можаха да ме убедят, че разкъсването на аортата е настъпило при ПТП, а не след идването на екипа (на "Спешна помощ"). Това прави експертизата - поне в съдебно-медицинската ѝ част, повърхностна."

С тази думи единият от адвокатите на Кристиан Николов - Любомир Таков настоя днес да не се приема за достоверна седморната (т. е.- от 7 вещи лица) автотехническа и съдебно-медицинска експертиза по делото за смъртта на Милен Цветков. Тя твърди, че той е починал за минути вследствие на ПТП-то, не е имал никакви шансове, а вътрешните поражения са множество.

Часове наред адвокатът на младия водач повтаряше понякога едни и същи въпроси: може ли оказаната намясто и при идването на линейката първа помощ и сърдечният масаж да убият Милен Цветков, имал ли е шансове да оцелее, ако имаше само едно, а не две скъсвания на аортата, проверили ли са експертите за стара сърдечна патология на журналиста и дори - дали не му е счупил подезичната кост екипът на линейката, опитвайки да му вкара тръба за интубиране. Той отправи и отявлени намеци към призованите двама лекари експерти, че така твърдят, защото "нали ставало въпрос за техни колеги..."

Фактологията

От заключенията на лекарите става ясно, че Милен Цветков умира от пространно разкъсване и на трите слоя на аортата, дълго 7 мм. Това го е убило - по думите им - за минути. Не се наемат да спекулират колко: 10-15 или по-малко, но д-р Александър Минчев каза, че "15 би било прекалено много".

Лекарите са категорични, че при това поражение кръвта започва под високо налягане да изтича през отвора, докато настъпи фаталният изход. Това не пречи тв водещият да е слязъл на собствен ход от колата и да се е движил, да е седял на тротоара, докато са се случвали тези вътрешни събития.

Установено е и второ - непълно скъсване на аортата, което бе и обект на интерес от адвокатите.

Експертите днес обясниха, че този тип увреждане се получава, когато при много силен удар отзад от тежкото ауди (с 99 км /ч, но за това - по-долу), задната седалка удря предната и меката ѝ част (защото шейната остава застопорена) се откъсва. Така тялото остава сплескано между облегалката и волана.

Единият от днес призованите експерти д-р Цветелин Гатев поясни нагледно:

"Когато имаме огромна кинетична енергия, независимо от начина, по който тялото спира движението си, вътрешните органи продължават да се движат. За пример при 60 км/ч всеки един орган придобива около 17 пъти по-висока маса. Т.е. - увреждането може да доведе до ръзкъсване на вътрешни органи, до разкъсване на аортата.

В над 80% то се получава в областта под лявата подключична артерия. Сърцето продължава движението си (след удара) и практически той му позволява да се откъсне."

Интересно е, че според експертите по автотехническата част коланът няма никакво отношение при този тип удар отзад - той е проектиран и помага само при челен удар.

На настоятелните въпроси на защитата - колко време минава при такава травма до смъртта, лекарите дадоха пример, че при разкъсване от 3 мм се изливат горе-долу 3 л кръв за 12 мин. Може само да се каже, че "това разкъсване е довело до смъртта в порядъка на минути" - нищо по-точно.

Въпросите

Адвокат Любомир Таков попита: ако разкъсването е причинено от ПТП, може ли човек да излезе сам от автомобила и да седи на тротоара няколко минути? Да - защото кръвта е започнала да "сълзи" и той може да извършва активни действия, докато не се напълни една специфична перикардна торбичка - което е и настъпването на края.

Въпреки това Таков попита многократно:

"Може ли неправилно проведен, неправилно извършен сърдечен масаж да причини... по-скоро да увеличи разкъсването на аортата и да причини смърт. Възможен ли е такъв механизъм на доувреждане на аортата?"

Т.е., насочваше вниманието непрекъснато към установеното по-малко - непълно разкъсване на аортата (без да обсъжда "голямото", от което е настъпила смъртта, б.а.). Питаше - може ли жертвата да дочака жив линейката. Лекарите му се ядосаха, защото Цветков я е дочакал - какво значело дали може?

Двамата медицински експерти, разпитани днес, бяха категорични, че при индиректен сърдечен масаж никога не са срещали или чели, че може да се получи разкъсване на аортата - тя първо е много дълбоко и второ е мека, еластична, гънеща се тъкан.

"Няма просто такава кинетична енергия!", каза д-р Минчев.

И двамата с колегата му обявиха, че има примери, когато при особено интензивен непряк сърдечен масаж може да се счупят ребра или костици - защото нямат еластичност, те са твърди.

Междо другото, Милен Цветков има следи от зверския удар и по задните части на белите дробове, като отдясно има и счупени отзад ребра, но това няма никакво отношение към аортата (освен това има пробит черен дроб, травми по дебелото черво и др., б.р.).

Адвокат Таков обаче се интересуваше - кога се извършва сърдечен масаж и "правилна ли е била манипулацията на пострадалия Цветков при неспряло сърце".

Лекарят отговори, че не знае как е разбрал, че не е спряло сърцето към момента, за който го пита. 

- Дали непълното разкъсване на аортата води неизбежно задължително до настъпване на смърт - интересуваше се защитникът.

- Да, ако е цялостно разкъсана аортата, със сигурност ще настъпи смърт. 

- Т. е. - ако е бил със скъсана аорта, е щял да почине преди идването на екипа, който очевидно е дошъл след 10 мин.?

И още:

"При нарушаване само на горния слой на аортата и идване на линейката, можеше ли да оцелее?"

Лекарите откровено му се изнервиха - защото ги пита на практика:

"Ако нямаше ПТП, щеше ли да остане жив?"

Но адвокатът продължи настоятелно да ги пита какво е щяло да стане при сърдечен масаж и при непълно скъсване на аортата

"Аорта не може да се разкъса при сърдечен масаж", отговаряха и двамата съдебни медици.

И така - не един и не два пъти...

На въпрос за установеното счупване при подезичната кост дали може "тези ваши колеги да са се опитали да поставят дихателна тръба за принудителна вентилация...", лекарите също бяха категорични, че дихателната тръба няма нищо общо с подезичната кост. Най-вероятно след принудителното "спиране" на тялото между облегалката и волана, главата и шията остават свободни, защото са над колана.

Накрая адвокатът се усъмни и в квалификацията на д-р Александър Минчев, като го попита - има ли специалност сърдечно-съдова хирургия. На това съдебният медик му отговори, че няма и е съдебен медик, което личи по това, че е в залата - а ако беше кардиолог, сигурно щеше примерно да е шеф на "Св. Екатерина".

"Категорично никакво отношение няма", бяха единодушни медиците и за това - изследвали ли са за стари болежки Милен Цветков.

Напротив - аутопсията не описва никакви болестни изменения или други такива, които да имат някакво отношение към настъпването на неблагоприятния резултат при травматичните увреждания (просто казано - само ПТП-то е "убиецът").

Така в заключение адвокатът заяви, че от двамата лекари, които днес се явиха в съда, единият е приел механично, че щом има катастрофа, тя е причина за смъртта, а другият изобщо не се е интересувал и не е изискал данни за предишни заболявания на Милен Цветков.

Скоростта

От автотехническата част най-дълго говори Станимир Карапетков - който е професор, доктор на техническите науки, инженер. Той посочи, че скоростта на аудито е изследвана по 3 независими метода и че дори не е ползвал своя метод, който преподава отпреди 20 г., защото вече е бил остарял и не толкова прецизен.

Помогнали са и камерите, които са налични на мястото пред мола, направен е и точен компютърен модел на сблъсъка.

"Най-вероятно скоростта е 99 км/ч в момента на удара – измерена по всичките методи. Дари ако променим с няколко сантиметра изместването на някое от колелата на субаруто (измерени след удара), бихме казали, че влиза в хипотеза на 2-3 км", заяви професорът.

Съдийката се поинтересува - че в един от множеството документи споменават 97 км/ ч - това ли е най-ниската?

 "Не, 97 е сравнително ниска по един от най-неточните методи - каза проф. Карапетков. И допълни:

Ако питате за минимална скорост, аз бих казал 97,5 км/ч - минимална, възможна, теоретична, на ръба! Максимална възможна теоретична е около 101-102 км. 99 е най-вероятна."

Тук адвокатите се интересуваха най-живо от това - как е възможно ударът да е право отзад от аудито, а пък след него субаруто да се е завъртяло. 

Бе казано, че извъртането се извършва по много сложни формули, има фактори като якост на материалите, център, маса и мн. др.

Стана ясно и нещо друго интересно - експертите са опитвали да извлекат информация за скоростта и от паметта на самото ауди, с помощта на официалния вносител. В паметта обаче липсва каквмато и да е информацияза определяне на скоростта. Това може да се дължи както на деформацията на автомобила, така и на разрушаването на двигателя.

Но по принцип това е възможно едва в 5-10% от случаите и само с изключителното съдействие на официалните доставчици на марката,, каза професорът.

Съдийката попита нещо интересно: доказано е, че в последните повече от 200 м преди удара аудито непрекъснато ускорява (само в последните 16-17 запазва равна споменатата скорост от 99 км/ч). Това възможно нормално поведение ли е, ако водачът се унася, задрямва или се е разсеял?

Напротив - при заспиване зад волана винаги се наблюдава криволичене метри преди това (в случая колата се движи напълно направо), а и мускулатурата на крака се отпуска и съответно отслабва натискът върху газта. При автоматична кола това би се изразило в постепенно забавяне на автомобила до евентуално пълното му спиране.

А възможно ли е тези 16-17 м да са началото на заспиване на Кристиан?

Всъщност, ако има унасяне – би трябвало да се увеличи времето за реакция тепърва. Иначе казано - ударът настъпва много по-рано от началото на "заспиването", казаха експертите.

При тази скорост аудито е изминало разстоянието на "равномерната скорост" за 0,6 сек – "твърде е кратко, за да говорим изобщо дали е настъпило унасяне преди удара".

Всичко това става, след като вчера токсикологична експертиза на практика опроверга и трите версии на адвокатите - че Кристиан ползвал паста и чай с марихуана и оттам са тези показатели, както и че някой оставил шотче след купона и той го изпил.

Адвокат Таков днес опита да я обори и да предизвика експертизата да не се приема - нищо че вчера колегата му защитник Константин Симеонов и самият Кристиан казаха да се приеме. Таков опита да инициира нов разпит на д-р Васил Атанасов, който вчера представи намерените концентрации на 3 вида дрога и алкохол в кръвта, като изключително каза, че експертът (Атанасов има две висши - химик и психолог) е некомпетентен. Амфетаминът щял да неутрализира марихуаната, поясни адвокатът.

Съдът обаче прие, че вчера Кристиан е бил редовно защитаван от професионален защитник и двамата са се съгласили да се приемат изводите на токсиколозите. И практически затвори тази вратичка пред защитата. Поне на този етап.