Министерският съвет взе решение за стартиране на конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ на две места, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море. Става въпрос за блоковете 1-14 "Силистар" и 1-22 "Терес". 

Това не е първото решение за проучвателни процеси в двете зони.  В периода 2002-2007 г.  фирма "Винтидж Петролеум Интернешънъл инк." е търсила природни богатства на същите площи в съответствие с издаденото му тогава разрешение. През 2013 година беше отменено "дупченето" за нефт и газ в блок "Терес" от правителството на Пламен Орешарски. Проучвателни процеси в тази зона започнаха при предишния мандат на кабинета "Борисов". Очакваните инвестиции тогава бяха близо 1 млрд. евро.

Даването на блок "Силистар" на концесия беше решено през февруари 2011 пак от първото правителство на Борисов. През април тази година Върховният административен съд постанови, че спечелилата фирма "Ледербел БГ" няма да получи права върху блока, заради обжалване от местни кметове, природозащитници и конкурентна фирма. 

Потенциалните инвеститори в новите конкурси ще получат разрешение за проучвателни процеси за срок от 5 години. За блок "Силистар" се дължи годишна такса в размер от 275 720 лева, е посочено в условията на конкурса, а за "Терес" -  161 280 лева за година.

Днешното решение на правителството за проучване на дълбоко в Черно море е в съответствие с политиката за гарантиране на диверсификацията на енергийните източници. От Министерството на икономиката посочват, че проучването и експлоатацията на собствени находища на природен газ и нефт е един от вариантите България да си гарантира енергийна независимост.

Постановлението за търсене и проучване за нефт и газ в двете зони идва веднага след като руският президент Владимир Путин спря проекта "Южен поток". Днес Бойко Борисов обяви в Народното събрание, че "истинската диверсификация е в нашите находища".

"Южен поток" мина през етапи, в които включително и сегашното правителство, все още не можем да се доберем до договора за строителство. Не знам предишното правителство дали ги е чело. На нас все още не ни се дават. Аз съм чул, но не мога да прочета, защото не ми се дава от коя година и колко печалба ще имаме от преноса на тази газ. Ако някой знае - Петър Чобанов, Драгомир Стойнев, да ми посочи къде да го видим", заяви Борисов. 

"България не само ще има за своя консумация газ, но и ще изнася газ, защото има огромни количества газ и това е надеждата за бъдещите поколения, защото това е не само 100% диверсификация, това е гарантирано бъдеще за българската икономика, че ще има евтино парно, топло и на практика газови централи с наш по-евтин газ", допълни премиерът.