Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министерството на финансите публикува днес официалния списък на фирмите, които имат доказана свързаност със санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" лица - Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков. Към вече обявените от САЩ 64 юридически лица, българските власти са добавили още 34 такива. 

Те се публикуват в изпълнение на решението на Министерския съвет и списъкът представлява лист на лицата, "които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати."

Разширеният списък включва юридически лица, попадащи в обхвата, а именно: „всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC“.

Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена до момента от органа по т. 1. от РМС №441. Той може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти. След проверки, които са в процес на извършване, той ще бъде допълнен с лица по т. 1, буква „а“, както и с такива по и т.1,  буква „б“ от решението, а именно: „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“, включени към момента и за последните 5 години“, пишат днес от МФ.

Впечатление прави, че в списъка има компании освен от България, така и от ОАЕ, Албания, Люксембург, Британски вирджински острови, Кипър, САЩ и Франция. Някои от компаниите вече са ликвидирани, други са в процес по ликвидация. Родните власти дори са открили фирма от САЩ, която е свързана с Пеевски, но пропусната в санкциите по "Магнитски". 

На 2 юни САЩ наложи безпрецедентни санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и на свързани с тях 64 юридически лица. По-късно Министерският съвет взе решение, според което ще се публикуват и други такива компании, които имат пряка връзка със санкционираните лица. Огромна част от български "черен списък" е от компании, свързани с Васил Божков. 

В списъка липсва Българската банка за развитие, защото Делян Пеевски успя да се отърве, поне официално, от активите си в "Булгартабак" и "Техномаркет", които са две от компаниите с големи кредити от държавната банка. В българския списък е видно, че всички фирми, свързани с него, са вече заличени. 

Ключови думи

Коментари

"Разширен списък"?

Напълно незаконно! Списъка по Магнитски е само повод за разправа с конкурентни на спонсорите на Хунтата на РРадев фирми!

Очаквано

Тъпите фуражки от кабинета и харвардския лузър Асен сами отвориха вратата за множество съдебни процеси срещу България в европейските съдилища, обезщетенията по които няма да бъдат плащани нито от американците, нито от зелените чорапи у нас. Дружно ще плащаме ние за малоумието на Радевите измекяри.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.