Няколко дни в Украйна мълчат за авария в най-голямата в Европа и пета в света ядрена централа, стана ясно днес.

Премиерът Арсений Яценюк съобщи, че на 28 ноември в Запорожката АЕЦ е станал инцидент, предаде Ройтерс. Той помоли министъра на енергетиката Владимир Демчишин да свика пресконференция и да съобщи подробности.

"Предполагам, че това е незначителен инцидент, тъй като сега Яценюк говори, че трябва да се съобщи информацията, без да се допуска паника", написа в туитър журналистът Шон Уокър, кореспондент в Украйна на британския в. "Гардиън".

"Аварията е станала в трети блок на централата, в системата за подаване на електроенергия", каза Демчишин на брифинг. Според него това не било свързано нито с ядрения реактор, нито с производството на енергия. Няма опасност от изтичане на радиация. Демчишин добави, че в блока се извършват ремонтни работи от месец насам.

Блокът ще поднови работа на 5 декември. Днес или утре ще бъдат направени няколко тестови включвания.

Централата се намира на 50 километра заадно от 800-хилядния град Запорожие. Тя е построена през 1984 г.

Според агенция Интерфакс-Украйна инцидентът влошил и без това тежката ситуация с дефицита на електроенергия в страната. Няколко големи предприятия в Полтавска област били принудени да спрат работа заради недостиг на мощности. Проблемът бил предизвикан от спирането на ТЕЦ в Донбас и на трети енергоблок на Запорожката АЕЦ. Местната компания "Полтавенерго" въвела режим на тока. В продължение на няколко часа не вървели тролейбусите в град Полтава.

Само преди три месеца "Грийнпийс" предупреди, че в Запорожката АЕЦ може да се стигне до ядрена катастрофа с непредвидими последици за Европа. Като опасности природозащитниците изтъкнаха факта, че централата е само на 200 километра от ожесточените боеве в Източна Украйна.  Шестте реактора са от съветско време, а външната защита на обекта не е надеждна. Сепаратистите разполагат с противотанкови оръжия, които лесно могат да пробият бронята. Освен това, контейнери с отработено гориво се намират в двора на централата под открито небе.

Аварията в Запорожката АЕЦ и фактът, че за нея се съобщава едва 4 дни по-късно, предизвика сравнения с Чернобилската трагедия от 26 април 1986 г. Това е най-тежката дотогава авария в историята на ядрената енергия.

Трагедията в АЕЦ "Ленин" в град Чернобил става след грешка при учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия и тестване на самозахранваща система. Заради допусната неточност избухва взрив, който предизвиква облак от радиоактивни отпадъци. Той преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавския полуостров. Обширни райони в днешните Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места.

31 души умират веднага след аварията заради силното облъчване.

Властите в СССР съобщават за станалото едва на 2 май, и то, след като Швеция алармира за засечен отровен облак. Чак тогава се разбира за ядрената катастрофа и в България. Москва в началото твърди, че няма опасност от радиация.

Вероятно закъснението се е оказало фатално за живота на десетки хиляди хора.

Точният брой жертви на Чернобилската авария едва ли някога ше бъде известен. Знае се само, че 40 000 жители на заразената зона край централата са починали, преди да навършат 40 години. Над 200 000 души са обявени за инвалиди.