Служебното правителство смята да изплаща добавката от 50 лв. към всички пенсии до края на своя мандат, когато и да бъде прекратен той. Това обяви днес пред Нова тв министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. 

"Тя (б.р. - добавката) няма да бъде прекратена и пенсионерите могат да бъдат спокойни. Ние я приемаме като един добър стимул и инструмент за повишаване на потреблението. То пък помага на бизнеса и икономиката. Мога със сигурност да кажа, че докато служебното правителство управлява, тази добавка ще бъде изплащана", категоричен беше Донев. 

Всъщност към момента няма ясни данни, които да потвърждават твърденията, че тази добавка увеличава потреблението и оттам - че влиза обратно в икономиката. 

Припомняме и че данните на НСИ преди време показаха, че България е единствената страна в Европа, която не просто запазва своето домакинско потребление, но и че го увеличава. Тази странна информация обаче бе подложена на съмнение от БНБ. Централните банкери обявиха, че числата са нелогични и че се дължат на неясната методика, по която НСИ изчислява компонента. 

Днес Донев обяви и че безработицата у нас е паднала, под 5,6%, което било "добър знак, че икономиката започва да се възстановява". Нивата на заетост и на безработица се връщат към тези отпреди кризата.

Министърът за пореден път обяви, че няма как новите мерки на правителството да представляват раздаване на пари на ръка, защото не е правена актуализация на бюджета и пари няма. Припомняме, че вече беше обявена гаранционна кредитна програма в размер на 2.5 млрд. лв. 

"Този допълнителен инструмент, който ще бъде пуснат на пазара, е един вид програма за възстановяване на нормалното развитие на икономиката. Това са т.нар. нисколихвени кредити. Първата година няма да се плаща нито главница, нито лихва. Срокът за връщането също е дълъг – 7 години", обясни Донев.

Иначе - министърът на труда и социалната политика коментира и очакваният български "черен списък" на свързаните със санкционираните по закона "Магнитски" лица. В момента той още се изготвял, но в момента, в който бил готов щял да бъде публикуван от НАП и МФ. 

"Този списък е динамичен и постоянната работна група ще има задачата непрекъснато да анализира хората в него и свързаността им с други", подчерта днес Гълъб Донев.