Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Проф. Тодор Кантарджиев, доскорошен директор на Националния център по заразни и паразитни болест, определи пред бТВ служебния министър д-р Стойчо Кацаров като опасен за здравеопазването човек,  но "много полезен за частните структури".

За сегашното ръководство на министерството той иронично каза, че са "тези, които направиха толкова много за здравеопазването преди 20 г." По думите му сега били върнати, "за да го дооправят".

"За 8 г. в армията съм свикнал да не коментирам началниците. Аз съм въздържан, когато трябва да коментирам лични качества на хора, завършили медицина, не казвам лекари", каза преди това Кантарджиев на въпрос как би оценил действията на Кацаров.

След което добави, че служебният министър е тръгнал да търси грешките на предишните, а "не се прави това, което трябва сега да се направи" - ускоряването на ваксинационната кампания.

"Много лесно е да се търси ма'ана (коректно: "махна" - прегрешение, кусур, бел. ред.) на предишните за грешките, като ти самият не можеш нищо", добави Кантарджиев.

Той не пропусна да атакува Кацаров за негови изказвания от началото на епидемията - "видях го в интервюта да казва, че това е някаква скрита конспирация, че няма такъв вирус, заболяването е леко, че се умира с коронавирус, а не от него".

За циркулиращите извадки от негови банкови сметки и сумите в тях профескорът обясни, че са били събирани за лечението му.

"На никого не пожелавам така да събира пари. Аз съм с тежко малигнено заболяване с трансплантация на костен мозък през 2016 г. Тези пари са събирани за моето лечение", каза той. По същото време внезапно умира съпругата му, която е имала застраховка живот.

"Правителството доказа, че може да контролира кризата", смята още Кантарджиев.

На въпрос дали би се върнал като директор той каза, че това имало много негативи.

"Много хора ще искат да направят един реванш. Опасни хора са, затова се страхувам за колегите, които стачкуват", добави той.

"Благодарих на министъра, че не съм разбрал от вестниците"

"Имахме 10-минутен разговор за това може ли да се изследва имунитетът, как да разберем колко хора са преболедували в страната. После останахме насаме и той ми каза, че е време да се пенсионирам. Аз му благодарих, че не съм разбрал от вестниците."

Така протекла срещата между здравния министър д-р Стойчо Кацаров и проф. Тодор Кантарджиев, на която директорът на Националния център по заразни и паразитни болести разбрал, че го пенсионират. 

Това Кантарджиев разказа по-рано пред БНТ като добави, че е изненадан от това решение - да бъде пенсиониран по време на COVID епидемията.

"Моето пенсиониране беще самоцел, някакви лични мотиви", каза още Кантарджиев и пред Нова тв.

Новината дойде в понеделник, тя предизвика реакции от работещите в НЦЗПБ, които излязоха на протест пред министерството, започнаха и подписка, професорът получи подкрепа от различни страни, включително и от политическите опоненти ГЕРБ и БСП. Сред големите му защитници се оказа предишният здравен министър Костадин Ангелов, който по време на втората вълна беше свел до минимума участията на Кантарджиев на редовните брифинги за епидемията. Пубричният шум около пенсионирането на професора, който беше начело на НЦЗПБ идва само дни след разкрития за тежки нарушения в болница "Лозенец", свързани освен с източване на НЗОК, с трафик на органи от живи донори и пререждане при извършване на трансплантация.

"Даже не ми позволиха тази година да празнувам 140-ата годишнина на института. Не съм очаквал в момента на епидемия, когато недобре върви ваксинацията, когато се създадоха настроения и нежелание на хората да се ваксинират, което ме кара да си мисля, че есента може би ще имаме проблеми със заболели отново... В епидемия да сменяш лекар не е най-умното нещо", коментира той като не крие, че е огорчен.

"Ще обединява, ще съкращава..."

Служебният министър Кацаров споделил плановете си за реформа в Националния център по заразни и паразитни болести. Кантарджиев сподели, че се страхува за центъра, защото чул ужасяващи планове за центъра.

"Ще обединява, ще съкращава. Е, извинявай много, мисля, че центърът показа в последните 15 месеца какво направи за българския народ", каза още професорът.

Кантарджиев не е очаквал такава подкрепа от колегите си, 

"За първи път видях толкова уважение и от колегите си. Благодаря на министъра, че направи така, че да видя уважението и обичта на хората", допълни професорът.

Протестите на служителите в Центъра по заразни и паразитни болести продължават. Те изапратиха и отворено писмо до президента. Държавният глава коментира казуса. Румен Радев заяви, че той само назначава служебните министри, а те сами избират своите екипи.

Коментари

.....

Интересна дума е "маана". Може би е турска. Иначе е прав професорът. Колкото до Радев - прави се на разсеян, той е дал наставленията за изчегъртването. Виждаме на живо възстановка на събитията от 09.09.1944 г., засега липсват разстрелите и народният трибунал, но нищо не се знае.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.