„Многократно сме виждали БСП да обслужва чужди интереси по тази тема и ми е трудно да си представя, че ще имаме обща декларация.“

С тези думи лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира в парламентарните кулоари идеята на БСП Народното събрание да излезе с обща декларация към Брюксел и Москва за „равноправно и справедливо отношение към България и всички страни, които губят от „Южен поток”. Кънев бе категоричен, че българският парламент не може да стигне до консенсус по тази тема. Различна била позицията и на АБВ и РБ за „Южен поток“.

„Политическите различия между двете формации, участващи в управлението винаги ги е имало, има ги и ще продължи да ги има“, каза Кънев.

И уточни, че в програмната декларация на управлението, която двете политически сили са подкрепили ясно е записано, че газопроводът ще се строи само при спазване на европейските изисквания и ако е изгоден за България.

„Явно към момента това не е възможно. Няма повод да се променя сегашната политическа ситуация“, добави той.

Кънев коментира и казуса „Орхан Исмаилов“, заради който от Патриотичния фронт плашат с оттегляне на подкрепата си за кабинета.

„Няма нищо драматично, смята лидерът на ДСБ. - Оставката на Слави Бинев не е цената за двете назначения на хората от партията на Корман Исмаилов. Не водим разговори за размяна на такива жертви“.

Последната реплика бе по повод вчерашното изявление на Слави Бинев, че ще се оттегли като шеф на парламентарната Комисия по култура и медии, ако Исмаилов (зам. военен министър) и Веселин Пенев (областен управител на София-град) също напуснат постовете си.

Според Кънев „добрият изход“ от ситуацията бил мнозинството в Народното събрание да остане цяло. Но той приемал с резерви казуса със Слави Бинев.

Накрая съпредседателят на ПГ на РБ заяви, че „политическият праг на търпение“ на реформаторите скоро щял да се види, но те със сигурност не били склонни „да приемат хора заради етноса и религията им да биват спирани в обществената им и политическа дейност“.

„Правата на хората е праг, който РБ няма да престъпят“, каза Кънев.