Съветници на правителството в Германия настояват да се направи спешно пенсионна реформа и пенсионната възраст да се вдигне на 68 години. В момента тя е 67 и за мъже, и за жени. Ако това не стане сега, до 2025 година няма да има пари за пенсии, предупреждават от Научния съвет към министерството на икономиката на Германия. 

Предложението идва само месеци преди парламентарните избори и вероятно ще се превърне в основна тема на кампанията. Социалдемократите, Левицата, Зелената партия и профсъюзите се обявяват против ново вдигане на възрастта за пенсиониране. 

„Това е напълно асоциално“, възмути се говорителката на Левицата Сузане Хениг-Велсов. Вдигането на пенсионната възраст непрекъснато ще доведе до там все повече хора изобщо да не могат да излязат в заслужена почивка, смятат и профсъюзите. 

Специалистите обаче посочват, че с увеличаването на средната продължителност на живота трябва да се увеличи и работният процес на човек, иначе няма как да се поддържа досегашната пенсионна система. 

Според техните изчисления през 2042 година съотношенията между продължителност на живота и продължителността на пенсията ще са такива, че за да се финансира пенсионната каса, трябва да се работи до 68.