Френският орган за защита на конкуренцията съобщи днес, че глобява Google с 220 милиона евро за това, че американският цифров гигант е популяризирал собствени услуги в сектора на онлайн рекламата, предаде Франс прес. Google "не оспорва фактите", заяви регулаторът. Първоначално той беше сезиран от три медийни групи -  News Corp, Figaro и Rossel. След това Figaro се оттегли от процедурата.

„Органът отбеляза, че Google е предоставил преференциално третиране на своите собствени технологии, предлагани под марката Google Ad Manager - съобщи регулаторът. - Въпросните практики са особено сериозни, тъй като те наказват конкурентите на Google на пазара на SSP (платформи, на които издателите продават своето рекламно пространство - б.р.) и издателите на сайтове и мобилни приложения“.

Alphabet, компанията-майка на Google, постигна 55,31 млрд. долара приходи през първото тримесечие на 2021 г., най-вече чрез онлайн реклама. Компанията е изправена пред съдебни искове от властите в няколко държави по отношение на законодателството в областта на конкуренцията.