"Ще се търси решение в рамките на закона, но да се минимизира рискът. Такива мерки се вземат."

Това коментира в понеделник от Пловдив президентът Румен Радев по повод наложените санкции от САЩ на определени лица по закона "Магнитски" и заседаващия в тази връзка Съвет по сигурността към МС.

Съветът по сигурността трябва да анализира много внимателно сигналите за корупция, идващи отвън, смята Радев. 

„Това е прецедент за ЕС. Виждате, че 10 години уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озовахме редом със Судан, Саудитска Арабия, Уганда. Няма ясен регламент точно за страна от ЕС, съюзник от НАТО как да се действа. Служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции, за българските граждани във финансово отношение. И такива мерки се вземат. Много внимателно, много прецизно, в рамките на закона. Ще бъде протовоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност. Длъжни сме да защитим финансовата сигурност на българските граждани", подчерта той.

Като повтори няколко пъти:

"Трябва да се действа внимателно с гражданските права, но и да защитим финансовия интерес на страната. Представете си, че държавни и бюджетни организации при бъдещи необмислени действия по някакъв начин попаднат под тези санкции. Какво правим тогава? Това ще означава, че не сме си свършили работата."

Радев коментира и подготовката за предстоящите парламентарни избори.

„Вярвам, че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори. Възвръщането на доверието в изборния процес е основната задача както на ЦИК, така и на служебното правителство. Вярвам, че ще се предприемат всички необходими стъпки то да се възвърне и да имаме честни, прозрачни и свободни избори", каза той.

"България трябва да има правителство след тези избори, категорично", смята още президентът.

"На политическите партии ще повторя да бъдат внимателни, да търсят обединение около ценности и приоритети, да не бързат да се нападат, защото ще се срещнат в парламента след това. Ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача – да съставят правителство. България трябва да има правителство след тези избори, категорично. Партиите да мислят през тази призма - как като влязат в парламента ще правят правителство заедно, ще се обединят около тези най-важни за страната приоритети", каза той в коментар преди началото на предизборната кампания на 11 юни като пожела тя да е открита и разумна.