Пунктове за ваксинация на открито ще работят през почивните дни в Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Пазарджик, Велинград и Велико Търново, съобщават от здравното министерство.

През почивните дни, 5 и 6 юни, регионални здравни инспекции организират изнесени ваксинационни пунктове на открито. В тях всеки, който иска, ще може да се имунизира срещу COVID-19 като избере вида ваксина, която да му бъде приложена. На място ще се издават и ваксинационни сертификати на лицата, при които поставената доза е завършваща ваксинационния курс.

Изнесени пунктове ще има в градовете Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Пазарджик, Велинград и Велико Търново. В Габрово мобилни екипи ще поставят ваксини в отдалечените села на областта.

График за работата на ваксинационните центрове на открито:

Плевен:

На 05.06.2021г. (събота) и 06.06.2021г. (неделя) в гр. Плевен на пл. Възраждане, пред Мавзолея, ще бъде изнесен мобилен кабинет за имунизация с първа игла с ваксина срещу COVID-19.

Кабинетът ще работи от 10,00 ч. до 16,00 ч. с всички разрешени за употреба в страната ваксини срещу COVID-19. 

Стара Загора:

На 06.06.2021г. (неделя) в гр. Стара Загора на входа на парк „Артелерийски“ ще работи изнесен мобилен кабинет за имунизация срещу COVID-19. Работното време на изнесения пункт ще бъде от 9 до 14 часа . 

Варна:

През почивните дни във Варна ще бъде открит изнесен ваксинационен пункт на входа на Морската градина. Работно време от 11 ч. до 18 ч. През седмицата ваксинационни пунктове ще работят в двата МОЛ-а в града. 

Бургас:

Изнесени ваксинационни пунктове ще бъдат открити на трите входа на Морската градина и при замъка в село Равадиново. 

Пазарджик:

През почивните дни от 10 до 15 часа желаещите да се ваксинират ще могат да го направят пред сградите на община Пазарджик и община Велинград. 

Велико Търново:

На 5 юни (събота) във Велико Търново ще работят „зелени коридори“ за ваксинация: здравен кабинет в СУ „Емилиян Станев“ и в клуба на пенсионера и инвалида в СУ „Вела Благоева“, с работно време от 10,00 до 14,00 ч. 

Габрово:

Мобилен екип за ваксинация срещу КОВИД-19 ще посещава по график габровските села през цялата седмица.

В София вече и в Северния парк

Четвърти мобилен пункт за ваксинация срещу COVID-19 ще бъде разкрит тази събота и неделя в София. Той ще е разположен в обновения Северен парк при входа откъм ул. "Бели Дунав" в ж.к. "Надежда 4". Останалите три пункта ще са на познатите от миналия уикенд места: в Южния парк при входа откъм бул. "Гоце Делчев", "Борисовата градина" до езерото "Ариана" и кв. "Красна поляна", паркингът на Т-Маркет на бул. "Възкресение". Работното време на пунктовете ще е от 9:00 до 16:00 ч., съобщиха от Столичната община.

За да не се образуват опашки, където е необходимо ще бъдат осигурени допълнителни медицински екипи от общинските многопрофилни и АГ болници, както и от ДКЦ 11. Организацията се прави от екипи на  дирекция "Аварийна помощ и превенция", които  ще помагат и на гражданите при попълване на необходимите документи. 

 Във всички 4 мобилни ваксинационни пункта столичани ще могат да избират каква ваксина да им бъде поставена – векторна или ИРНК.