ГЕРБ/СДС и "Има такъв народ" са с изравнени позиции сред всички гласуващи. Но сред твърдо решените да гласуват ГЕРБ излиза напред с над 3 на сто.

Това сочат данните от национално представително изследване на "Маркет линкс", финансирано и реализирано съвместно от бТВ.

То е проведено сред 1067 лица над 18 г. в страната в периода 19 – 27 май 2021 година по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета. 

През последния месец не се наблюдава съществена динамика в електоралната подкрепа за отделните партии, отчитат от агенцията. Според коментара на "Маркет линкс" отливът на гласове от ГЕРБ изглежда е спрял, докато ИТН губи инерцията да трупа още подкрепа - вероятно и заради несъставянето на правителство в рамките на 45-ия парламент.

"Причина е вероятно и, че партията на Слави Трифонов през последните седмици отново отсъства от публичния дебат, затворена в собствената си медия", коментира пред бТВ социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.

Към момента, според данните, битката се оформя за второто място - между ИТН и БСП.

"Социалистическата партия сега постига по-добра мобилизация на електората си, вероятно и заради отслабващите страхове от епидемията", посочват от "Маркет линкс".

 

В парламента се очертава да влязат шест политически формации, сочат данните от проучването. Толкова бяха и в твърде краткото 45-о НС.

То е правено преди ВМРО, НФСБ и "Воля" да обявят, че ще се явяват заедно на парламентарните избори, уточни Живков.

Действията на служебното правителство се радват на подкрепата на над половината от анкетираните българи. 61 на сто от участниците в проучването обявяват, че подкрепят кадровите промени, които кабинетът осъществява.  56 на сто смятат, че правителството има добър експертен потенциал, а 52 на сто го оценяват като политически балансирано.

63 на сто от анкетираните казват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите на 11 юли парламентарни избори.

Политическата мотивация остава на високи нива, като даже се покачва спрямо предния месец, отчитат от социологическата агенция.

Данните към момента не потвърждават предварителни опасения, че нови избори и то посред лято, в сезона на отпуските, ще доведат до отлив на избиратели.