Унищожителният доклад на Сметната палата за работата на държавната компания "Автомагистрали" намери своето логично продължение - днес Софийската градска прокуратура обяви, че се самосезира по повод констатираните нередности. 

В нарочно съобщение на държавното обвинение се казва, че е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в „Автомагистрали“ ЕАД.

"В периода от 01.01.2016 г. до 31.12. 2020 г., в гр. София, умишлено не били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието. Деянието е квалифицирано по чл. 219, ал. 3, ал. 1 от НК.", пишат магистратите. 

Интересен е фактът, че делото е поето именно от градската прокуратура, което означава, че вероятно се смята, че докладът и изнесените данни съдържат информация за тежки престъпления. Показателно е и че при самото му образуване делото вече е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура.

Разследването е възложено на Национална следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално–следствени действия.

Припомняме, че докладът на Сметната палата доказа това, което се знае отдавна - "Автомагистрали" никога не е имала капацитета да строи огромни инфраструктурни обекти и въпреки забраната в закона за превъзлагане на дейностите на подизпълнители, именно чрез сключване на договори с трети лица са се случвали въпросните дейности. А за някои е плащано авансово без да има насрещна дейност.

Въпреки това тя получи огромни договори по процедурата "ин хаус" от Агенция "Пътна инфраструктура" - без обществена поръчка, без никаква прозрачност и без състезателно начало. Става дума за около 3,6 млрд. лв., които после са преразпределяни към частни компании по вътрешното усмотрение на ръководството на "Автомагистрали".