БНБ очаква инфлацията в България да тръгне отново нагоре през второто тримесечие на годината, показва нов анализ на централната банка. Според финансовата институция в периода януари - март индексът на потребителските цени е продължил леко да спада на годишна база, като за това допринася главно негативният принос на административно определяните цени. 

"През второто тримесечие очакваме постепенно свиване на отрицателния принос на контролираните цени и ниска положителна инфлация при храните и горивата", пише в анализа.

Основен принос за низходящата динамика на инфлацията през 2013 г. имаха намалението на регулираната цена на електроенергията за бита и понижението на международните цени на основни суровини и материали, което допринесе за спада на индексите на потребителските цени на храните и горивата у нас.

"Същевременно слабата динамика на потреблението на домакинствата оказва влияние върху ценовото поведение на фирмите и е предпоставка за прилагането от тяхна страна на политика за ограничаване на разходите при задържане или слабо понижение на цените на стоките и услугите", пише още в анализа.

БНБ прогнозира още, че през първата половина на 2014 г. икономическата активност в страната постепенно ще се ускорява на фона на плавното възстановяване на частното потребление и на инвестиционната активност на фирмите, което от своя страна да доведе до нарастване на вноса с по-бърз темп.

За износа тенденцията е да се увеличава по-бавно. Все пак от централната банка уточняват, че при ускорено възстановяване на икономиките на основните търговски партньори на България е възможно износът на стоки и услуги да е по-голям от очакваното.

От друга страна съществувал неголям риск дефлационните процеси в икономиката да продължат по-дълго от очакваното. Това според БНБ би довело до свиване на приходите от продажби и на печалбите на фирмите, вследствие на което реализирането на нови инвестиционни проекти да се отложи във времето и съответно да има негативен ефект върху растежа на икономиката.

Според експертите на институцията през първата половина на 2014 г. глобалната икономическа активност плавно ще се повишава, като към средата на годината основен принос за растежа ще имат развитите икономики.