Ако имате някаква работа с българска банка, не се бавете, обадете се на шефа, че няма да ви има половин - един час и тичайте с всичка сила към офис на обслужващия ви трезор!

Направете го днес, утре ще е късно!

От четвъртък деветте най-големи български банки започват изплащането на депозитите до гарантирания от държавата размер от 196 000 лева. И въпреки че 9 банки никак не са малко, имайте предвид, че общо 225 000 вложители ще се наредят утре и през следващите дни на опашка.

Това предполага, че поне една седмица обичайният ритъм на работа на трезорите ще бъде нарушен.

Ако си мислите, че изплащането на парите ще става бързо и лесно, се лъжете. Съвсем естествено е банката, изплащаща парите на съответните вложители в КТБ, да поиска да ги "омае" да ги депозират повторно при тях. Според експерти трезорите, раздаващи средствата, вече са подготвили специални оферти за бивши клиенти на мустакатия банкер.

Прехвърлянето на пари в друга банка също ще отнеме време, а изплащането им в брой - още повече.

По повод стартирането на изплащането на парите от КТБ някои от охранителните фирми са затрупани с работа. Имаме доста поръчки за осигуряване на персонална охрана от банков офис до определен адрес, обясни пред Клуб Z мениджър на компания в сферата на сигурността.

Според специалисти във финансовата сфера около една трета от всички пари в КТБ ще бъдат изплатени в брой. Това предполата активно пазаруване през целия декември и ръст на потреблението. Възможно е и да се стигне до лек ръст на цените на недвижимите имоти с инвестиционна цел, допускат експерти в търговията с недвижимости.