Служебният министър-председател Стефан Янев създаде днес със свой подпис Съвет по икономическите въпроси. Това бе съобщено преди малко от пресцентъра на Министерски съвет. 

В състава на консултативния орган към премиера са: Гълъб Донев, заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика, Атанас Пеканов, заместник министър- председател по управление на европейските средства и Асен Василев, министър на финансите.

Впечатление прави, че тук не е включен икономическият министър Кирил Петков. 

За участие в съвета са поканени финансистът Красимир Ангарски, доцентът по финанси в УНСС Емил Хърсев, програмният директор в Центъра за либерални изследвания Георги Ганев и преподавателят в Norwegian Business School Пламен Ненов.

Последните са известни икономисти и финансисти. Емил Хърсев е бил подуправител на БНБ, член на борда на Булбанк, Минералбанк, Кредитна банка, БРИБ, МБИС в Москва. В последните дни защити идеята за продължаването на работата на ББР и изпъкна с твърденито, че рефинансирането на кредитите на някои компании от там, които са получили ниски лихви по заеми, за да покрият високи такива в търговските банки, е нормална бизнес практика. 

Красимир Ангарски пък е бил отговорен за икономическата политика в служебното правителство на Стефан Софиянски в периода 24 март – 21 май 1997 г. Бил е и зпълнителен директор на Банковата консолидационна компания, участва в ръководството на други държавни предприятия. Преподава в Университета за национално и световно стопанство.

Георги Ганев пък е известен финансист и бе начело на бюджетната комисия в последния 45-ти български парламент. Депутат от "Демократична България". 

Пламен Ненов е възпитаник на Мазачузетския технологичен институт, поне според достъпното му в мрежата CV. Посещавал е и курсове в "Харвард". Работил е Банката на Норвегия. 

"Контролът по изпълнението на дейността на Съвета ще се осъществява лично от министър-председателя Стефан Янев. Основна задача на новоучредения орган ще бъдат обсъждането, разработването и прилагането на иновативни стратегии за решаване на икономическите проблеми у нас", пише в краткото съобщение от МС днес.