Българската народна банка (БНБ) започва проверка на Българската банка за развитие (ББР). Причината е публичният конфликт между икономическия министър Кирил Петков и ръководството на ББР. Това съобщава централната банка в отговор на въпроси, изпратени днес от българската редакция на "Свободна Европа". 

Така скандалът около действията на ръководството на банката що се отнася до политиката й на даване на кредити до големите компании, придобива и фактическата регулаторна страна. БНБ има право да направи пълна проверка на "тайните" на банката и за нея не важи презумцията за банкова тайна. Важи обаче за резултатите, които могат да бъдат представени пред обществото. 

Все пак е добре да се знае, че проверката трудно ще докаже законарушения. Поне до момента излежда, че макар да е нарушена житейската и икономическа логика на раздаването на кредити, законът, такъв какъвто е написа, изглежда спазен. Същото казва и министър Петков. 

"Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина на 2 юни 2021 г. БНБ започва целева надзорна проверка в ББР", пишато от централната банка. 

Иначе - в отговорите си от БНБ твърдят, че служебният министър на икономиката не е сезирал Българската народна банка за отказа на Управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР) да предостави информация за раздадените кредити на новия одитен комитет.

Припомняме, че днес Петков съобщи, че УС отказва да предаде на новосмененият комитет конкретни данни. Те били готови, но нямало да ги дадат, сочат мотивите, без други обяснения. 

"Към 16.30 ч. днес [вторник] в БНБ не е постъпвала писмена информация във връзка с поставените от Вас въпроси, за които се информираме от медиите“, казват от БНБ."

В писмото на банката се отбелязва, че тя няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките.

От Министерството на икономиката пък казват, че в момента се изготвя протокол, удостоверяващ отказа на Управителния съвет на банката да им предосдтави достъп до кредитните досиета.