След като вчера правителството изненадващо преосмисли позицията си да не вдига минималната заплата и обяви цели 4 стъпки за повишаването й, днес от парламентарната Комисия по бюджет и финанси долетя друга блага власт - данък лихва няма да се вдига!

Депутатите решиха данъкът върху приходите от лихви по банкови депозити да остане 8 процента и догодина.

Само преди десетина дни председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова бе обявила, че през 2015 г. налогът ще се увеличи с 2 процентни пункта и ще стане точно 10 на сто. 

Данъкът върху лихвите бе въведен по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков от началото на миналата година.

Тогава ставката бе 10 на сто, но правителството на Пламен Орешарски я намали на 8 на сто от началото на 2014 г. Тогава бяха обявени и намерения догодина данъкът да бъде намален допълнително на 6%, а през 2016 г. да има следваща стъпка на редукция до 4 на сто. Идеята бе в крайна сметка след още две години този вид облагане да бъде премахнато изцяло.

Крахът на КТБ през лятото не доведе до сериозни сътресения за банковата система. Според статистиката на БНБ тегления на пари от трезорите е имало само през юни, когато цветанвасилевата банка бе поставена под особен надзор и през следващия месец. След това истерията бе овладяна и само два месеца бяха достатъчни стойността на банковите депозити да надхвърли нивата от месец май т.г.

Досега икономистите на ГЕРБ аргументираха замисъла да се увеличи данъка с необходимостта да се засили инвестиционната активност на хората при постоянно нарастващите се суми в депозити в банките.

На днешното заседание на бюджетната комисия обаче стана ясно, че реално и без да се увеличава ставката на налога приходите в хазната по това перо ще се увеличат с 22 милиона лева. Причината затова е, че се разширява списъкът на депозитите, които се облагат. Досега осемте процента данък важаха само за срочните депозити, но вече това е факт и за всички други видове влогове без спестовните сметки за деца.