Европейската комисия представи днес пред Съвета на ЕС своя всеобхватен план за икономическа подкрепа на бъдеща демократична Беларус.

Той е на стойност 3 милиарда евро. Това е инвестиционният пакет, за чието замразяване обяви на 24 май председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Мярката бе предприета във връзка с принудителното приземяване на самолет и ареста на намиращия се на борда му опозиционен журналист Роман Протасевич.

Парите ще бъдат отпуснати, когато Беларус стане демократична държава.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо, в което уведомява за намеренията на Брюксел лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска.

Планът според Комисията отразява ангажимента на ЕС да подкрепи искането на беларуския народ за мирен демократичен преход след президентските избори през август 2020 г., обявени от Запада за непрозрачни и нечестни.

Пакетът съдържа грантове и заеми в помощ на публични и частни инвестиции. Така ще бъде помогнато на страната да стабилизира икономиката си, да реформира институциите, за да ги направи по-демократични, и да увеличи устойчивостта на икономиката, потенциала за растеж и създаването на работни места.

Мерките са следните:

1. Подпомагане на икономическото възстановяване чрез пряка финансова подкрепа. Това ще помогне за възстановяването на макроикономическата стабилност. ЕС ще организира двустранен инвестиционен форум на високо равнище за разширяване на инвестициите и възможностите за търговия. Ще бъде проведена и донорска среща на Съюза на високо равнище за набиране на допълнителни източници за грантове от Съюза. С тези инициативи ЕС очаква да мобилизира до 5 милиона евро заеми, както и публични и частни инвестиции;

2. Мобилизиране на преходен пакет на стойност до 400 милиона евро. Помощта ще бъде във вид на грантове в рамките на Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество–Глобална Европа (ИССРМС) за подкрепа на прехода към демокрация и извършване на ключовите структурни реформи. Това ще помогне за подобряването на качеството на правосъдието, на бизнес климата и за развитието малките и средните предприятия (МСП). Финансирането на ЕС има за цел също да допринесе за реформата на образователната и здравната системи и да гарантира помощ за засилване на мрежите за социална игурност и защита на най-уязвимите домакинства. Една от главните дейности на ЕС ще остане подкрепата за гражданското общество, включително засилването на ролята му във вземането на решения на всички равнища на управлението. Същото важи и за европейския надзор и подкрепа за независимите медии;

3. ЕС ще инвестира в устойчиви структури и зеления и цифровия преход. Очаква се Съюзът в партньорство с международните финансови институции да мобилизират до 100 милиона евро финансиране чрез грантове за стимулирането на публични и частни инвестиии в размер до 1 милиард евро. Тези инвестиии са за зеления и цифров преход на страната, свъраността и финансирането на МСП.

С цел постигането на осезаеми езултати ЕС, включително Комисията, ще мобилизират всички налични инструменти и ще дадат приоритет на пет водещи инвестиционни потока:

• 1. Подкрепа на иновативна и конкурентоспособна икономика, включително чрез пряка подкрепа за 20 000 МСП;

• 2. Подобряване на транспортната свърданост и улесняване натърговията по границата между ЕС и Беларус;

• 3. Ускоряване на индивидуалната и цифровата трансформация, включително чрез високотехнологични училища на „Източно партньорство“ в Минск;

• 4. Подкрепа на зелена Беларус, включително чрез подкрепа за енергийната ефективност, управлението на отпадъците и инфраструктурата;

• 5. Инвестиране в демократична, прозрачна и отговорна Беларус.

Отделно ЕС има намерение да предложи сключването на двустранно рамково споразумение.

„Посланието ни е в две посоки. Към беларуския народ – че виждаме и чуваме вашето желание за промяна, демокрация и светло бъдеще. И към беларуските власти – никакво засилване на репресиите, бруталност или принуда няма да донесат легитимност на вашия авторитарен режим“, каза Урсула фон дер Лайен.

По думите е дошло време за промяна на курса, тъй като режимът в Минск е игнорирал демократичния избор на народа.

„Въпросът е не дали, а кога Беларус ще започне своя мирен демократичен преход“, допълни председателят на Комисията.