С отварянето на кината и съживяването на публичния живот отново започнаха и културните събития с международен профил.

Днес в София гостува френският режисьор Антоан Рембо. Той ще представи пред българската публика своя дебютен филм – съдебният трилър „Присъда (По вътрешно убеждение)“ с оригинално заглавие Une intime conviction.

Кадър от филма "Присъда".

Това е пълнометражен дебют за Рембо, а прожекцията е в зала „Славейков“ от 18:30 часа. Антоан Рембо е френски писател и режисьор, привлякъл вниманието на кино средите в родината си с с късометражните си филми "24/24" и "Добро куче".

Официалният плакат на филма.

От години той се интересува от темата за работата на правосъдието. В първия си пълнометражен филм „Присъда“, пресъздава история по действителен случай – втория процес на Жак Вигие през март 2010 г.

Ето го и сюжета: Откакто Нора става свидетел на съдебния процес срещу Жак Вигие, обвинен за убийство на жена си, тя е убедена в неговата невинност. Опасявайки се, че става дума за съдебна грешка, тя увещава прочут адвокат да го защитава при обжалването. Заедно ще водят решителна битка срещу несправедливостта. Но, докато примката се затяга около този, когото всички обвиняват, Нора търси справедливостта до самозабрава.