Няма интерес към ваксините срещу COVID сред ромската общност. Мобилен екип посети Харманли, за да ваксинира желаещи. Желаещите обаче бяха много малко, съобщава БНТ. В града, за да обясни защо повече хора трябва да се ваксинират, беше и главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според здравния медиатор в общината в Харманли Фани Иванова в квартала вече има ваксинирани доста хора от тези, които работят в чужбина.

„Повечето работодатели вече изискват и навън, повечето хора тук работят в чужбина. Връщат се сезонно, това е най-добрият вариант, защото те няма непрекъснато как да плащат за тези PCR тестове и тези, които работят в Холандия, в Испания, има вече имунизирани хора. По принцип всички ги е страх от ковида, когато обявиха извънредната ситуация, всички бяха изправени на нокти", обясни тя.

Броят на ваксинираните в България обаче е далече от нужния за колективен имунитет, напомни за пореден път д-р Кунчев.

„Сигурно ще си навлека гнева на някои хора, но ще ви кажа, че човек, който до момента не се е срещал с вируса, няма противопоказания и не иска да се ваксинира, за мен е безотговорен, първо, към собственото си здраве, и второ - към обществото“, смята той.

Освен в ромските махали мобилният екип беше и в бежанския център в Харманли, където от 400 души доза са пожелали едва 25. В неделя екипът ще е в Ивайловград.

Мерките по отношение на ромите и мобилните кабинети, за съжаление, отново закъсняха с 3-4 месеца. Това смята Алексей Пампоров, социолог и антрополог от Института по философия и социология към БАН.

„Ако имаше нужда нещо да се прави, то трябваше да е февруари-март, когато хората бяха в кварталите и не беше започнала сезонната работа в Испания, Италия, Холандия“, каза Пампоров.

Всички тези групи във ваксинационния план бяха включени в петата, последна фаза, която беше обявено, че започва да се осъществява в първата половина на май, т.е. около четири месеца след началото на ваксинационната кампания в страната.

Тогава главният държавен здравен инспектор обясни, че за ваксинирането в тази фаза ще се прибягва и до вече наличната в България ваксина на „Янсен“, чието предимство е, че е еднодозова.