Пазара на кадри в IT сектора е в стагнация – само се прехвърлят служители между фирмите, а нови се намират трудно. Това заяви Явор Джонев, зам.-председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) при представянето на на годиш ното изследване „Барометър на българската ИТ индустрия".

Секторът е един от най-бързо развиващите се в страната, прогнозата за очакваните работни места края на годината е близо 17 000, като ежегодно броят им нараства с 6-10%. Специалистите коментират, че заради интензивното развитие на бранша, капацитетът му през последните години надвишава възможностите на образователната система.

Голяма част от младите софтуерни специалисти започват работа по време на следването си и се обучават много повече по време на работа, отколкото във висшите училища, посочват от БАСКОМ. От Асоциацията подчертават необходимостта от конкретни промени в образователната система и съвместна работа с държавата, за да се увеличи броят на служителите в сектора. Друга мярка, която предлагат от браншовата организация е  опростяване на процедурата за издаване на "сини карти", което ще улесни привличането на квалифицирани специалисти от страни извън ЕС. 

Софтуерният бизнес достига приходи от 1.74% от БВП на България за 2014 г. Близо 80% от фирмите в бранша очакват през следващата година приходите им да се увеличат с между 10% и 25%. Прогнозите за 2014 година са, че приходите в сектора ще се увеличат с 15% до 1.373 млн. лева. Над 60% от тях са от износ на услугите и продуктите на компаниите. Дялът на сектора от от БВП на страната се е увеличил три пъти от 2005 година насам. 

Заплатите в сектора остават сред най-високите, заради доброто състояние на бранша. Средното брутно месечно възнаграждение, което включва заплатите и бонусите на служителите е  3 510 лева. Очаква се браншът да плати два пъти повече данъци през следващите 5 години и те да надминат половин милиард лева. За 2013 година IT браншът е патил данъци на стойност 205 млн. лева. 

От БАСКОМ настояват развитието на ИТ сектора да залегне като приоритет на националната политика. Специалистите очакват и сериозни реформи и развитие в шест основни сфери: 

- Върховенство на закона.

Работещо е-Управление, включително е-Здравеопазване, е-Правосъдие и е-Гласуване.

Устойчива фискална рамка без промени в областта на преките данъци (плоска данъчна система) и осигурителната тежест. Преустановяване на практиката за постоянно покачване на максималния осигурителен доход без анализ на въздействието върху сектор, който статистически доказано, е на различен етап на развитие.

Гъвкав Кодекс на труда, позволяващ почасова работа на временен/проектен договор и улеснена процедура по издаване на разрешения за работа на чуждестранни квалифицирани специалисти.

 Опростяване на програмите, финансирани по структурните фондове на ЕС по отношение на преквалификация и иновации. Данъчни облекчения за инвестициите в новосъздадени предприятия с предмет на дейност създаване иновативни продукти и услуги.

Промяна на Закона за насърчаване на инвестициите и конкретизиране както на критериите за допустимост, така и на очакваните поощрения от страна на държавата.