Изборите на 4 април доказали, че промяна е възможна, но тези на 11 юли трябва да докажат, че е възможна и стабилност.

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира очакванията си за предстоящия парламентарен вот при внасянето регистрирането на лявата коалиция за участие в него. На няколко пъти тя повтори, че този път правителство трябва да бъде създадено или най-малкото - да има диалог.

"Ако на предишните избори се постигна задача за сваляне на ГЕРБ и начало напромяната, то тя трябва да продължи - да има план, да има стабилно управление, което освен да продължи промяната, да предложи и стабилност", заяви лидерката на социалистите. - "Да сложим край на политическата криза и да работим по икономическата и социалната", допълни.

"Може всеки да има своя път, но да има поне диалог в името на стабилността на страната. Ако някой саботира този диалог - лошо за държавата", заяви в заключение Нинова.

Припомняме, че след вота на 4 април БСП предложи парламентарна подкрепа за правителство на "Има такъв народ", но оттам отхвърлиха възможността да работят с нея.

Нинова бе попитана и за реакцията на Весела Лечева - която сама се отказа от великотърновската листа, където водач отново ще е Явор Божанков. "Няма да преча на Корнелия Нинова в стратегията й за спечелване на изборите. За пореден път останаха нечути организации и личности, които са доказали лоялността си към партията, както и, че могат да извоюват първото място на избори. Благодаря от сърце на всички структури на БСП в област Велико Търново, на нашите кметове и редови социалисти. Оставам до вас, оставам вярна на БСП", написа вчера Лечева в социалните мрежи.

"Всеки има право на избор дали да бъде в партията. Смущаващо е, че другари правят такива изказвания, когато не се видят или водачи, или председатели, или членове на ръководството", заяви в задочен отговор Нинова.

Червени линии

Малко преди левицата, 10 000 подписа за участие във вота внесоха и лидерите на "Демократична България". 500 от подписите - събрани по електронен път. "Електронното управление на изборния процес е мисия възможна", заяви по повода Христо Иванов.

Той посочи червените линии за бъдещо партньорство, които коалицията няма да преминава - такива има по отношение на ГЕРБ, БСП и ДПС. Тоест - ситуацията не се е променила от 4 април насам.

Промени в листите на ДБ ще има, но козметични, стана ясно още от думите на Иванов.

А амбицията на коалицията е да разшири подкрепата си.