Съдия Павлина Панова - зам-председател на Върховния касационен съд (ВКС), днес отново е предложена за титулярен шеф на ВКС, съобщи "Правен свят". Петима от членовете на Висшия съдебен съвет са внесли нейната кандидатура за поста. Това е същата петорка, която номинира съдия Панова и при първата процедура за избор - Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлияна Колева и Юлия Ковачева.

Засега това е единствената кандидатура за съдия № 1 в страната. Такива обаче могат да бъдат внасяни до 3 декември, когато е второто поредно заседание на ВСС след откриване на процедурата.

Според множество експерти съдия Панова е буквално безупречна кандидатура на поста. Тя е име и в Страсбург, където редовно гледа дела като резервен съдия на българския представител Зравка Калайджиева.

На първия конкурс на 25 септември обаче нито Панова, нито конкурентката ѝ Таня Райковска - също безспорен авторитет и зам-шеф на ВКС, не успяха да съберат нужното квалифицирано мнозинство от поне 17 гласа. Съдия Панова бе сочена и като сигурен финалист сред трите кандидатури за български съдия в Страсбург, който избор бе след конкурса за ВКС. Изненадващото ѝ неявяването там от мнозина бе изтълкувано именно като индикатор, че тя ще се появи за твори път като кандидат за родния ВКС.

Сега предстои втори опит на "Правителството на Темида" да избере председател. .

Вотът този път е насрочен за 29 януари (мандатът на досегашния председател проф. Лазар Груев по закон изтече на 20 ноември, б.а.), като вотът вероятно ще се състои след излизането на доклада на Европейската комисия, напомни "Правен свят". Изборът се следи от Брюксел, а наскоро вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че каква ще бъде оценката за България в доклада, зависи и от това гласуване във ВСС.