Националният оперативен щаб към момента правно не съществува. Това потвърдиха от Министерския съвет.

Около часа, в който месеци наред в четвъртък имаше брифинг на здравните власти за разпространението на коронавирусната епидемия в страната, от служебния кабинет дойде съобщение, че не е издавана заповед  за възстановяването на НОЩ.

„Поради засиления медиен интерес уточняваме, че след като на 15 април 2021 г. Националният оперативен щаб бе разформирован, не е издавана последваща заповед за възстановяването му“, се казва в него.

Брифинг нямаше и миналата седмица.

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в понеделник обясни, че НОЩ ще бъде възстановен, ако премиерът почувства нужда от съществуването му. Но самият той нямал необходимост от щаба.

 
„Националният оперативен щаб всъщност е една работна група, чиято задача е да съветва министър-председателя по въпроси, които бяха посочени от самия него. Моят съвет към сегашния министър-председател е, че ако той има потребност от това, може да продължи да съществува. Но от гледна точка на управлението на кризата не е необходимо да продължава да съществува Националният оперативен щаб във вида, в който е бил досега“, обясни позицията си тогава д-р Кацаров.

Вчера по „Евроком“ той беше още по-категоричен - НОЩ няма да има. Национален оперативен щаб няма да има, не му е нужен, а служебният премиер Стефан Янев също е заявил, че такъв съвет не е необходим.

Юридически обаче нужда от закриване няма. Причината - бившият премиер Бойко Борисов не е възстановил Националния оперативен щаб като структура, която бе закрита през април, въпреки че обяви медийно, че ще го направи.

„Националният оперативен щаб не ми трябва. Не ми трябват хора, които да съобщават лоши новини. Мен не ме е страх да стана и да ги кажа. Няма да се явявам на избори, не ме интересува (...) Оказа се, че щаб от средата на април няма. Борисов издава заповед, с която е създаден през 2020 г. Издава и заповед, с която го закрива. Излезе пред медиите и каза, че го връща. Върнал го е само по телевизията. Заповед за възстановяване няма. Щаб не съществува от месец и половина и той е закрит от Бойко Борисов“, каза здравният служебен министър.

Националният оперативен щаб (в началото Национален кризисен щаб) беше създаден на 26 февруари 2020 г.  и оглавен от началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. В края на май и началото на юни м. г. обаче НОЩ изчезна от общественото полезрение. А вече и видимо ясно беше, че контролът и крайните решения си ги взема само премиерът Бойко Борисов, който се вслушваше или не в експертни мнения. В началото на втората вълна при Борисов започнаха да се провеждат седмични съвещания с основни участници освен Ангелов директорите на най-големите болници (разбирай на „Пирогов“ Асен Балтов и Мутафчийски на ВМА, и донякъде на Александровска болница Борис Богов.), главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, понякога директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, на ваксинационния щаб Красимир Гигов, както и ресорни министри според ситуацията. На 15 април т. г. беше съобщено, че НОЩ е разформирован следизборно. Обвиненията към Борисов бяха, че действа отмъстително и безотговорно в стил „сега ще видите вие“. Още същия ден от здравното министерство съобщиха, че Ангелов и Кунчев ще продължат да информират обществото за разпространението на COVID-19 у нас, за противоепидемичните мерки и за всичко, свързано с ваксинационния процес. Самият Борисов обяви, че щабът ще продължи да действа. 

Здравни специалисти тогава изразиха притеснения, че трябва да има орган, който да дава експертни становища и предложения, свързани с управлението на епидемията, както и с ваксинационния процес.