Намаляване на цените на чадърите и шезлонгите и за сезон 2021, възможно освобождаване на децата до 16 години от PCR тест за влизане в страната, поемане на разходите за изходен тест от страна на хотелиерите, усилена дипломация с Русия.

Това са част от мерките за съживяване на туризма, представени днес от служебния министър Стела Балтова.

Както е известно, миналото лято концесионерите и наемателите на плажовете трябваше да намалят поне наполовина цените на плажните принадлежности, за да направят престоя на туристи по българското Черноморие по-атрактивен. Срещу това те получиха съответното намаляване на плащанията си към държавата. Днес Балтова посочи, че е изненадана, че същият подход не е бил възприет и спрямо 2021 г., при все че сезонът у нас формално стартира на 1 май. Обяви обаче, че „в момента се работи именно по този въпрос, започват преговори с концесионерите, което ще е обвързано с концесионните им такси“. Целта е да се постигне договореност, преди да навлезем в активния сезон.

От думите й стана ясно още, че е разговаряла с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров да се облекчат още мерките срещу коронавируса при влизане в страната. В момента освободени от задължителен PCR са децата до 5-годишна възраст. Отделно децата не подлежат на ваксинация както възрастните и съответно не могат да имат издадени сертификати. Затова служебната министърка е поискала от задължителен тест да бъдат освободени децата до 16-годишна възраст, като стана ясно, че вероятно се очаква нова заповед на Кацаров в тази посока. Такова бе искането и на бранша.

Балтова обяви, че има и хотелиери, които ще поемат разходите по изходните тестове на гостите си. Не стана ясно обаче дали държавата може да поеме също някаква част от разходите - „и други тестове да бъдат поети, да намерим ресурс“.

Благодарение на по-леките мерки за влизане ще влязат и туристи - смята още служебната министърка. Но трябва да има полети, подчерта тя и описа ситуацията към момента като „сравнително положителна“. Подчерта обаче, че основното са разговорите, които се водят със страните, от които традиционно приемаме туристи, в т.ч. с Русия. Там разговорите били „на най-високо дипломатическо ниво", като стана ясно, че и посланикът ни в Москва Атанас Кръстин също работи по въпроса. „Готвят се много интензивни дипломатически мисии с Русия“, обобщи Балтова.

А собствената й прогноза за сезон 2021 е: „реалистична към песимистична и оптимистична - не повече от 100 % ръст спрямо 2020 г. и не повече от 50 % спад спрямо 2019 г.“

Възложени са проверки на всички обществени поръчки за периода от 4 май 2017 г. до 12 май 2021 г., обяви още служебната министърка на туризма, без да дава подробности.

„Всички концесионни договори се мониторинговат и ако се открият нарушения, те ще бъдат обсъдени“, даде заявка тя в отговор на журналистически въпрос за концесиите на плажове, „дадени на мутри“.

Както е известно, десетки плажове бяха дадени на концесия в мандата на предишното правителство, като в една голяма част от фирмите се оказаха свързани или със силни на деня, или с бившите силови групировки.