Ирландският нискотарифен авиопревозвач Райънеър (Ryanair) определи като важна победа за потребителите и за конкуренцията решението на втората най-висша съдебна инстанция в ЕС за отмяна на държавните помощи от милиарди евро за неговите конкуренти Ка Ел Ем (KLM) и ТАП (TAP), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Одобрението от Европейската комисия за държавна помощ за Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM) и ТАП противоречи на основните законови принципи в ЕС и преобръща процеса на либерализация на въздушния транспорт, възнаграждавайки липсата на ефективност и насърчавайки нелоялната конкуренция, се казва в комюнике на Райънеър.

Авиопревозвачът посочва, че ще обжалва отхвърлянето на трета жалба срещу испанската помощ за компании, пострадали от коронавируса.

Общият съд на ЕС обяви днес, че анулира по формални причини разрешението, дадено от ЕК за държавна помощ от Нидерландия на стойност 3,4 милиарда евро за авиокомпания Ка Ел Ем, нидерландското подразделение на Ер Франс-Ка Ел Ем, за да се справи с кризата, породена от вируса.

Съдът, който бе сезиран от Райънеър, обаче замрази изпълнението на отмяната докато бъде взето ново решение от Европейската комисия.

Според Общия съд комисията е пропуснала да мотивира достатъчно решението и тази слабост при излагане на мотивите въз основа на законовите изисквания води до отмяната на решението.