Процедурата за получаване на ваксини от личните лекари ще бъде максимално облекчена с новата организация.

Така смята зам.-шефът на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Със заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров беше наредено да се създадат логистични пунктове за получаване на заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини. Досега те се раздаваха от РЗИ-тата, като в столицата се образуваха опашки и напрежение.

Д-р Брънзалов обясни в сряда пред БНТ, че в София ще има 10-11 пункта за получаване на дозите, които ще са на територията на няколко ДКЦ-та, които и към момента има кабинети за осъществяване на бързи антигенни тестове. 

"Ще има повече пунктове и няма да има опашки - това е важното", каза той.

Става въпрос за около 850 общопрактикуващи лекари. Ще е много по-добре, отколкото на едно място, смята зам.-шефът на БЛС.

Той обясни, че изготвеният алгоритъм е строен.

До четвъртък ще се заявяват нужните ваксини и вида им, за първа или втора игла, както и заявка в кой пункт ще ги получат личните лекари. В петък тази информация ще бъде обработвана, а в понеделник лекари ще могат да получават заявените ваксини в дадения пункт. 

Д-р Брънзалов отбеляза, че количества от всички ваксини има, най-желани са иРНК ваксините. И призова гражданите да се ваксинират, защото по думите му процедурата ще бъде максимално облекчена.

"В началото ваксината на "Пфайзер" предизвика стрес заради първоначалните условия, при които трябваше да се съхранява. Но специално за мен е много по-удобна, защото дозите в един флакон са 6 и много по-лесно се събира група от 6 пациенти", обясни той.

От вчера има нова информация към кратката характеристика на ваксината на "Пфайзер", че тя може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса до 31 дни, което значително ще облекчи работата на личните лекари, смята още д-р Брънзалов.

По негови наблюдения много хора се колебаят дали да се ваксинират, но голяма част от рисковите пациенти вече са обхванати от ваксинационния процес.

"В никакъв случай не трябва да се спира тази инерция, която беше набрана. Не сме ваксинирали нужната част от неселението, за да бъдем спокойни. Епидемията не си е отишла, не можем да сме спокойни", отбеляза той.