Европейската комисия одобри днес общо 367,4 милиона евро за България, Естония и Германия в рамките на REACT-EU – инструмента за справяне с последиците от пандемията.

Сумата за България е 173,6 млн. евро.

Парите са в подкрепа на устойчивостта на пазара на труда, работните места, малките и средните предприятия (МСП) и семействата с ниски доходи. Те са също така за създаване на съобразени с бъдещето основи за екологичния и цифровия преход и за устойчиво социално-икономическо възстановяване.

В България сумата е добавена към Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд (ЕСФ).

50 000 служители получиха подкрепа, за да запазят заетостта си при временни ограничения на своите дейности, причинени от пандемията от коронавирус. 17 250 медицински и немедицински служители, работещи на първа линия по време на пандемията, получиха допълнително възнаграждение към своите заплати. 53 000 нуждаещи все ще получат подкрепа. Сред тях има възрастни хора с увреждания, които ще получават здравни и социални услуги у дома.

REACT-EU е част от пакета „ЕС от следващо поколение“ и предоставя допълнително финансиране в размер на 47,5 милиарда евро (50,5 млрд. по текущи цени) за програмите по политиката на сближаване през 2021 и 2022 г.