„На всички Bulgis (българи), които не говорят немски,

На всички Bulgis, които за пакетче кока колят,

На всички Bulgis, които за един час сън разбиват жилище,

На всички  Bulgis от Офенбах до Бремен, 

на всички Bulgis, които в Дуисбург рапират левове,

на всички Bulgis, които в Берлин прецакват социалните,

на всички Bulgis, които в Хамбург бъркат бяло,

на всички Bulgis, които пикаят на закона.“

 

Това е припевът на втория сингъл на Mufasa069 – българин от Офенбах, който проби на рап-сцената и е в първата десетка на най-слушаните рапъри сред тийнейджърите. Mufasa069 – живее в Офенбах, градът с най-голям процент чужденци в Германия. 

Броят на българите и румънците в Офенбах се е увеличил 20 пъти за пет години. 

„Дойдох тук на Коледа 2012 година“, разказва рапърът пред тв HR. „Радвах се, но още щом дойдох, видях – попаднал съм в абсолютната дупка. Първо живеехме 4-ма души в една стая от 8 квадратни метра. Във входа се прескачаха мишки. Половин година по-късно тръгнах на училище. Там обаче ми се подиграваха, наричаха ме „мръсен българин“. Не издържах, трябваше да се защитя някак. Слушах много музика, рап. После започнах и аз самият да рапирам“, разказва изгряващата звезда, който проби с първия с и сингъл „Първият българин“. „Аз съм 100% улицата“, казва в него Муфаса.  

Рапира на улицата, когато го открива и мениджърът му от лейбъла „Azzlackz“. Продуцентската фирма стои зад пробива на най-успешните в момента ъндърграунд-рапъри. Техни звезди са Haftbefehl, Celo&Abdi, Milionair, Capo. 

„В България е със сигурност обаче по-зле. Тук поне има полиция, която обикаля из най-лошите квартали и се грижи за това да няма чак толкова асоциални. Най-лошите ги арестуват, махат ги от квартала. В България няма такова нещо. Там живееш на село и няма полиция, а когато загазиш и положението стане много сериозно, няма кой да ти помогне.“

„Прекарвам си времето с моите българи, с момчетата. Всеки ден съм с тях. На „Гелайтщрасе“ (улицата с най-много чужденци в Германия) не винаги е лесно. Виждал съм неща, които предпочитам да не бях виждал. Много българи, семейства, деца, жени. Пияни хора крещят, деца плачат... Родителите ми не винаги са били доволни от мен. То и как да си доволен, ако на 14 те водят трима полицаи у дома.“

Текстовете на Муфаса са брутални като улицата, на която е израснал. В тях се говори за наркотици, дилъри, убийства и кражби. „Ако не разнасяш дрога през нощта, ще гладуваш през деня“, се казва във втория му сингъл „На всички българи“. 

„Слушал съм тези текстове многократно и мога да кажа, че в тях тези момчета преработват онова, което са преживели. Това е много тъга, гняв, фрустрация. И не мога да си кривя душата – това, което рапират, си е самата истина“, споделя и социален работник от Офенбах, който познава повечето рапъри от града. 

„Когато съм някъде другаде, не се чувствам толкова добре, колкото в Офенбах. Може би Офенбах не ме харесва, но аз харесвам Офенбах“, казва Муфаса.