"Това са надгробни плочи."

"Индиректното бетониране на плажовете е по-екологично и хуманно. Налагането му като технология допринася за пълноценно прекарване на свободното време сред природата и в близост до водата."

"Мафията си разхвърля плажните принадлежности!"

Тези и още много други подобни коментари ще прочетете в социалните мрежи, където от вчера активно се споделят снимки на бетонови късове, стоварени на плажа на "Смокиня-север", Каваци.

Тази история обаче не е от вчера, има си опашка още от миналия месец, когато "Дневник" публикува материал за готвеното изграждане на дискотека с капацитет от 2500 души на ивицата. Този материал пък следваше поредния обществен скандал с "подравняването" на плажа с тежка техника, което за пореден път постави въпроса какво ще се случва на ивицата и разорават ли се защитените от закона (и конституцията) дюни. И пак за пореден път, екоинспекцията не откри нарушения.

И така, в средата на април се появиха снимки на багери на плажа. Тогава концесионерът обясняваше по медиите, че имало няколко малки заведения, които обаче след зимата били в много лошо състояние, затова се договорил със собствениците да бъдат сменени с нови. После пък се оказа, че договорите на наемателите са изтекли и се водели преговори с нови, без да уточни за какво става дума.

Видимо обаче версията дискотека на плажа е по-автентична. Има одобрена схема от 2018 г. за плаж "Смокиня" в Созопол, но към настоящия момент няма заявени предложения за промяната й за разполагане на преместваеми обекти - обяви тогава бившата вече вицепремиерка и министърка на туризма Марияна Николова.

От РИОСВ- Бургас извършиха проверка на място, която, както стана ясно, не установи да има нарушаване на целостта на пясъчните дюни. Но за пред обществеността бе обявено, че дейностите спират до съгласуване на новата схема.

"Установи се, че в два полигона се извършват дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти. Местоположението на бъдещите преместваеми обекти е обозначено на терен с колчета. След заснемане с GPS се установи, че не се засягат обекти по чл. 6, ал. 4, т. 4 от закона за устройство на Черноморското крайбрежие (пясъчни дюни) със забрана за разполагане на обекти и съоръжения. 

Новата схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения на морски плаж "Смокини - север" не е внесена за съгласувана с РИОСВ – Бургас.

След направените констатации е дадено предписание на упълномощения представител на фирмата - концесионер на морския плаж, да преустанови всякакви действия до съгласуване на схемата за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения с РИОСВ - Бургас", заявиха тогава от екоинспекцията.

Дали междувременно обаче има нови заявени и одобрени предложения на този етап е трудно да се каже, предвид факта, че схемите са забулени в тайна. Но пък очевидно стопаните на плажа не се чувстват притеснени, подготвяйки "терена" с бетонови основи за изграждането на "преместваемия обект".

Какво ще има на плажа

А какъв ще е той? Предполага се ето този:

"Хармония и баланс. Природа и красива  заобикаляща ви среда. Нашата философия за живота скоро ще можем да я споделим и с вас! Сезон 2021 тепърва предстои!", пишат от веригата CAVO Beach във фейсбук страницата си.

Мястото на тази "хармония и баланс" е "Смокиня-север", Каваци. А визуализацията за бъдещото заведение е следната:

Проектът е на собственика на емблематичния за Слънчев бряг клуб Bedroom, като Веселин Борисов бе изловен от Bird.bg как се е снимал на фона на разорания плаж Смокиня. Въпросният пост после бе скрит.

Преди ден обаче той вече официално обяви CAVO Beach за "новия член на семейството".

Созополчани на протест

Междувременно граждани на Созопол вече заявиха, че не желаят дискотека на плажа и протестираха срещу "иснпекцията" на екоинспекцията, която не установи увреда на дюните. Те изпратиха протестно писмо до министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие, до Окръжна прокуратура Бургас и до Европейското бюро за околна среда.

"Протестираме срещу повърхностните проверки от институциите, които неглижират нанесените поражения върху процесите в природата, пренебрегват обществената значимост от тези действия и прикриват фактите. Както се случи с т.нар. подпорна стена в местността Алепу, където РИОСВ-Бургас беше издала разрешение за строеж, противно на обективната истина", написаха те.

И поискаха: да се преразгледа решението за разораването на "Смокиня", да се забрани издигането на диги и разстилането на пясъка, да се забранят нощните питейни заведения и баровете на плажната ивица под формата на преместваеми обекти, да се разпоредят мерки за възстановяване на ивиците.

Кой е концесионерът

Концесионер на плажа от 2016 г. за срок от 15 години е регистрираната в Созопол "Черноморска брегова група" собственост на Иван Алексиев Тодоров, общински съветник от Роман от местната коалиция АБВ, "Атака" и СДС и Иван Христов Иванов. Какво е изпълнението на концесията е трудно да се проследи поради факта, че страницата на Националния концесионен регистър не работи. Фирмата е концесионер и на "Каваци-север". Съвпадение или не, миналата година фирмата "Мит Секюрити 85" ЕООД, регистрирана в Роман, с едноличен собственик Мариана Тодорова и с капитал от 2 лева, взе за 20 години "Каваци-юг".

Когато през 2019 г. пак имаше скандал с разораването на дюните на "Смокиня", заради това че пречели на гледката, бургаските сайтове написаха, че това няма как да не е станало без знанието на двамата концесионери, известни на местните като "Катинарите", които някои свързват с т.нар. бивши силови групировки.