Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 Полицейското управление в столицата на САЩ стана обект на масирано изтичане на вътрешна информация след пробив в компютърната му мрежа и отказ да изпълни изнудваческите искания на рускоговорящ престъпен хакерски синдикат, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Експерти изтъкват, че това е най-тежкото нападение с рансъмуеър (категория зловреден софтуер, използвана с цел измъкване на пари от жертвите му), извършвано срещу американската полиция.

Бандата, известна като група Бабук (Babuk), разпространи днес хиляди документи на полицията във Вашингтон, окръг Колумбия в тъмната мрежа.

Асошиейтед прес откри стотици документи за дисциплинарни мерки срещу полицаи и разузнавателни доклади с данни и от други агенции, включително ФБР и Сикрет сървис.

Рансъмуеър атаките достигнаха епидемични равнища, тъй като чуждестранни престъпни банди парализират компютърните мрежи на правителството и на щатските власти, на полицейски управления, болници и частни компании. Те искат големи суми откуп, за да декриптират откраднатите данни и да не ги пускат онлайн.

Брет Калоу - анализатор на заплахи и експерт по рансъмуеър в компанията за киберсигурност „Емсисофт“, каза, че откраднатите полицейски данни вероятно са най-тежкият инцидент от този род, случвал се някога, заради рисковете, които носи за служителите на реда и за гражданите.

Някои документи съдържат информация, свързана със сигурността от други правоприлагащи агенции, свързани с встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън, включително препратка към източник, внедрен в радикална местна милиция.

Данните за дисциплинарни производства срещу полицаи са още от 2004 г. насам. В някои случаи те съдържат чувствителна и компрометираща информация за униформените служители.

Това ще разтърси цялата полицейска общност в страната, каза Тед Уилямс - бивш полицай в столичната полиция, който сега е адвокат. Той представлява пенсиониран полицай, чието досие е било част от откраднатите данни при предишна атака.

Тази седмица групата Бабук обяви, че иска 4 милиона долара, за да не разпространява документите, но са ѝ били предложени само 100 000 долара.
Полицейското управление не каза дали е правило такова предложение. 

Всякакви преговори ще се отразят на сложността на проблема с рансъмуеъра, а полицаите ще се окажат принудени да обмислят плащане на откупи на престъпни банди.

ФБР, което помага по този случай, не насърчава подобни плащания.
Групата Бабук обяви за атаката миналия месец и тогава заплаши да разкрие самоличността на поверителни полицейски информатори.

Пуснатите днес в тъмната мрежа данни са голям обем и засега не е ясно дали те съдържат имената на тези информатори, посочва АП.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.