Възпитаници на американския университет „Харвард“ поемат две от най-ключовите министерства в страната в новия служебен кабинет на президента Румен Радев. Това са Асен Василев, който ще оглави Министерството на финансите, и Кирил Петков, който ще се грижи за Министерството на икономиката.

Междувременно администрацията на президента дава вицепремиерски пост и на младата лява икономическа надежда - Атанас Пеканов. Последният, който е и един от авторите на Клуб Z, ще отговаря за управлението на европейските средства.

Кой е новият господар на финансите? 

Макар и само служебен вицепремиер, Асен Василев ще трябва да се справи с тежкото наследство в сектора от управлението на ГЕРБ. Само преди дни стана ясно, че очакваният дефицит за годината ще бъде поне със 700 млн. лв. по-голям от предвидения, а пари за продължаване на мерките в помощ на бизнеса и хората има разчетени само до края на юни. 

Така че задачата пред Василев е сложна. Той обаче има много сериозен бекграунд зад гърба си - завършил е икономика в „Харвард“ и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и с Центъра за стратегии и кoнкурентоспособност в Harvard Business School.

Може да се похвали и с кариера в реалния бизнес, ръководил е отдели за бизнес консултации, маркетинг и стратегическо развитие в големи компании - най-вече в сферата на енергетиката, телекомуникациите и застраховането. 

Най-важният му актив на този пост обаче е опитът. Той вече е бил служебен министър в правителството на Марин Райков (назначено от Росен Плевнелиев). Там отговаряше за икономиката, енергетиката и туризма.

Тогава стана популярен с решението си да смени 23 души от 13 държавни фирми, както и с други опити за кадрови промени в поверените му ресори. Успя и да спре повишение на цените на тока след реорганизация на финансите в бранша, управляван от държавата. 

Василев е критик на управлението на ГЕРБ на кризата в икономиката, като настояваше за повече мерки в подкрепа на ликвидност за бизнеса. Като един от основните проблеми той изтъква в интервю за БНР - липсата на предвидимост в предишното правителство. 

„На бизнеса му трябва предвидимост, а такава липсва с това отваряне, затваряне, полуотваряне, полузатваряне. Когато липсва предвидимост, дори да имаме най-добрите мерки, пак ще има тежък икономически удар...

Непредвидимостта на вземане на решения създава големите проблеми.“ 

Василев е част от екипа на президента отдавна, като бе и един от основните двигатели на предложения от „Дондуков“ 2 алтернативен план за възстановяване и устойчивост. 

Икономиката и Кирил Петков

Вторият възпитаник на „Харвард“ в правителството на Радев е Кирил Петков. Той е магистър от известния колеж и твърди, че е бил в топ 10 по добри резултати от целия си випуск. Работил е с известния проф. Майкъл Портър в сферата на разработването на политики за икономически растеж. 

Към ден днешен живее в България и е управител на „ПроВиотик“ АД - компания, която се занимава с иновативни биопродукти. 

Известно е, че е близък с новия министър на финансите Василев, като и той е основател на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Петков има и опит в частния бизнес зад граница. 

Петков е известен като един от хората, които се интересуват от туризъм. Негови публични изказвания показват, че е радетел на отказването от т.нар. евтин туризъм. Смята, че е по-добре да запазим „хубавите ни плажове, дюните, хората“, защото така „хората, които биха дошли на този тип туризъм, са много пъти по-платежоспособни“. 

Той е и един от хората, които заемат позицията, че икономическото настигане на средноевропейските страни може да стане, като се даде приоритет на експортните компании в България. 

Младата надежда 

Един от най-важните приходи за страната ни е свързан с европейското финансиране. В служебния кабинет вицепремиерът по темата ще бъде Атанас Пеканов - една от младите надежди на българската икономическа наука. Той може да се похвали с дипломи от австрийския институт за икономически изследвания и от Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Има опит в Европейската централна банка и магистратура от University College London.

Пеканов дълго време бе в екипа на президента като икономически съветник, известен е с по-скоро лявата си икономическа философия. Той е и един от външните автори на Клуб Z. 

В началото на пандемията от коронавирус той се обяви за по-сериозни фискални стимули към фирми и граждани и заяви, че трябва да се мисли по засегнати сектори, а не „ангро“. 

Счита, че държавният дефицит не трябва да е водещото съображение в ситуацията заради ситуацията, която изисква „да се каже ясно и високо – българската държава ще изпълни фундаменталната си роля – да бъде гарант за стабилността и сигурността на своите граждани в кризисни ситуации“.

Той е и един от първите хора у нас, които заговориха за „координиран фискален пакет на ниво ЕС“, който в момента е факт - т.нар. Фонд за възстановяване и устойчивост.