„Ударът по имиджа и стойността на компанията не е просто укорим, той е престъпен.“ 

Това пише в поредното писмо до медиите, изпратено от името на компанията „Градус“, която през последните дни стана обект на обвинения в корупция и натиск над конкуренти.

Причина за днешното писмо е вчерашното появяване в комисията по ревизия на втори бизнесмен - зеленчукопроизводителя Павел Стоименов, който заяви, че собственикът на „Градус“ Иван Ангелов го е принуждавал да продава на ниски цени, разказа за случаи на сплашване и палежи. 

„За наше огромно съжаление за пореден път трибуна на тази атака бе сградата на българския парламент, а съучастници в нея политически лица", пише в днешната позиция на компанията, представлявана от независимия член на борда на директорите Георги Бабев. 

Разбира се, „Градус“ категорично отхвърля всички обвинения към действията си и за пореден път обяви, че ще защити по съдебен път своите инвеститори и клиенти. 

Днес „Градус“ твърди, че не познава и никога не е имала търговски отношения с Павел Стоименов и определи твърденията му като „манипулативни“. 

„Единственото вярно в думите на Павел Стоименов е признанието му, че не познава г-н Иван Ангелов и никога не е имал бизнес отношения с него“, се посочва в съобщението.

Случващото се в комисията на Народното събрание пък е определено като „кулоарно правосъдие“. 

Припомняме, че в предишно писмо до медиите „Градус“ заяви, че заради скандалите е загубила около 24 млн. лв. в борсовата търговия. След като в петък акциите на дружеството поевтиняха рязко с 10 %, загубата бе над 40 млн. лв. По-късно загубата бе наваксана, но вчера отново се регистрира спад от почти 3 %. 

Вчера и Комисията за финансов надзор заяви, че започва проверка на начина, по който „Градус“ е излязла на борсата преди три години. Първият бизнесмен, който започна разкритията - Светослав Илчовски, твърди, че „Градус“ е „напомпала“ изкуствено своя оборот, за да излезе по-скъпа и че частните пенсионни фондове са били принудени да запишат акции при предварителното предлагане.