Николай Ненчев е окончателно невинен за сделката с ремонтите на двигатели на руските МиГ. Това става ясно от съобщение на Върховния касационен съд, а мотивите са секретни както и самото дело.

Той чу "невинен" и на първите две инстанции.

Ненчев бе един от поредицата обвиняеми министри от бившия Реформаторски блок от втория кабинет на Бойко Борисов по времето на Сотир Цацаров.

Част от обвиненията срещу него включваха, че "скривайки" договор за ремонт в Русия на МиГ-овете е уведил интересите на друга страна (руската), както и че дори е застрашил живота на пилотите от българските ВВС, защото е намалял нальотът им.

Срещу Ненчев имаше и друго обвинение - за злоупотреби със средства на МО, свързани с военните униформи. По него също бе оправдан.

Ето и цялото съобщение на ВКС:

С окончателно решение на ВКС бившият министър на отбраната Николай Ненчев е оправдан по обвинението за неизпълнение на договори с руската компания РСК „МиГ“ относно ремонта и доставката на резервни части за самолети МиГ-29.

С решение от 10.05.2021 г. по наказателно дело № 678/2020 г. (срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев) тричленен състав на Върховния касационен съд оставя в сила въззивното решение от 13.07.2020 г. по в.н.о.х.д. № П 12/2020 г. на Софийския апелативен съд.

Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност.

Делото е образувано по касационен протест срещу решението на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена изцяло присъдата от 02.07.2019 г. на Софийския градски съд по н.о.х.д. № C-5/2017 г.

С първоинстанционната присъда подсъдимият Николай Ненчев е признат за невиновен и е оправдан по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по служба по чл. 282, ал. 3 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК за това, че в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната на Република България, не изпълнил служебни задължения, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и от това са настъпили значителни вредни последици за българската армия, като случаят се явява особено тежък.