Природозащитници от групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", гости и жители на селото, честитиха имения ден на кмета на Община Царево Георги Лапчев по необичаен начин.

Те разпънаха транспарант с текст “Честит имен ден, г-н Лапчев! Победоносец или бетононосец?” върху единствения (засега) строеж в местността “Поляните”, обект и на серия от прокурорски проверки. Както е известно, общината е одобрила над 30 плана за потенциални градежи в местността, като това й спечели името “квартал “Поляните”.

Идеята е породена от факта, че управляващият общината в редица интервюта за национални медии се определя като борец срещу бетона, обяснява акцията Борислав Борисов, администратор на групата. Но фактите говорят друго, допълва той. И изрежда: Емблематичната вила на столичния архитект Добромир Добрев, "цъфнала" в местността “Поляните” се сдобива с трети етаж, именно чрез съдействието на общината. Документите, изискани по ЗДОИ от общината показват, че архитектът се е сдобил с благословията за трети етаж в рамките на скоростния един работен ден. Първоначално идейният проект е с допускане за височина на сградата до 2 етажа, както е по плана за застрояване. На 16.10.2019, главният архитект издава заповед за допълване на разрешението за строеж с „подпокривен етаж 3, к.к. + 5.77 – нов етаж“ - само един ден след постъпило заявление от собственика.

В идейния проект пише, че сградата ще се водоснабдява от сондажен кладенец, но имайки предвид скалната същност на терена, това е малко съмнително, разказва още Борисов. В допълнение на разрешението се появяват предварителен тристранен пакт между кмета, шефа на „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД-Бургас и собственици за изграждане на уличен водопровод до терена.

Улици обаче няма. Няма и план-схема за водоснабдяване и канализация към подробния устройствен план (ПУП), където да се даде отговор къде и колко жители на м. „Поляните“ ще се обслужват от ВиК Бургас, но има одобрен технически проект и договор за една тръба до архитекстката вила.

В заключение природозащитниците питат именика: Това ли е борбата му с бетона?