Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков поиска смяна на предполагаемата за предсрочните парламентарни избори дата 11 юли. Аргументът е, че тогава е финалът на Европейското по футбол, а обществената телевизия има сключен договор за излъчване с УЕФА, а също така рекламни контракти.

"И ако това дотук засяга само нас, в БНТ, то футболните запалянковци в България са стотици хиляди, вероятно дори милион и повече българи ще искат да гледат финала. Може би не е лоша идея да се определи друга неделя за изборите, било предната на 4-ти, било следващата на 18-ти", пише днес Кошлуков. 

Проблемът обаче си е изцяло на БНТ. Да не говорим, че не е кой знае какъв проблем, тъй като добрата стара телевизия има още канали, те са напълно свободни, предлагат ги всички кабелни оператори, че са и на HD.

Феновете има къде да гледат финала, който е на стадион "Уембли" с начален час 22:00 наше време. За Евро 2020 БНТ дели правата с "Нова броудкастинг груп", която притежава каналите "Диема Спорт" и "Нова спорт".

Както бе официално обявено по-рано тази година, БНТ и "Нова" са си разделили по 27 мача, които ще предават пряко. Само три срещи ще бъдат излъчени съвместно. 

Това са двубоят на откриването Италия - Турция на 11 юни от 22 ч, Франция - Унгария на 19 юни от 16 ч. от груповата фаза и големият финал на 11 юли от 22 ч. 

Ето че изборът е налице, а той е и доста по-голям, тъй като финалът ще е възможен за гледане по един куп канали на други страни и платформи, които мнозина имаме.

Изборният ден ще приключи в 20 часа и дотогава всичко ще се знае. Час - час и половина студия с анализи преди мача стигат, ако пък това е казусът. В социалните мрежи вече вървят шеги (а може и да се окажат реалност) БНТ да покани Ивайло "Нойзи" Цветков, който с лекота ще влезе от политическия във футболния разбор и от студио в студио.

А 11 юли е голям спортен ден, не само заради финала на Европейското. Денят е голям, има време за всичко. Пък и нали по традиция на избори в България всички побеждават, на спорните хора ще им е победно още от сутринта. По всички параграфи.

На 10 юли е финалът на Копа Америка ("южноамериканското европейско", както се изрази преди време Димитър Пенев) в Колумбия. Той започва в 19 часа местно време, което означава 03 ч наше в ранните неделни часове. Ако е финал, който си струва, с Аржентина и Лео Меси примерно, няма начин човек да не стана да гледа. После може да си доспи и да отиде да гласува.

Следва финалът на тенис турнира "Уимбълдън" - 16 часа. Няма начин да не се гледа. Евро 2020, Копа Америка и класиката на тревата в "Ол Инглънд клъб" ги нямаше през 2020-а. 

А по това време на годината някои гладаме и "Тур дьо Франс". На 11 юли има планински етап - те са най-интересните и вълнуващи, там се случва, каквото се случва. Добре поне, че "Уимбълдън" и Тура вървят по "Евроспорт", та да не ги мислим и тях.

Поне Формула 1 няма - стартовете през юли са на 4-ти и 18 юли.

11 юли е голям ден за световния спорт. Дали ще е голям ден и за българската демокрация, не е много сигурно. Но поне е сигурно, че има време и за гласуване, и за гледане. А има и къде да се гледа.