Благодарности към министрите. Обвинения към опонентите в популизъм. Обяснение как въпреки кризите България се справя добре - и доказателство било строителството. И обещание за бъдещето - следващо управление на ГЕРБ да сложи като първа точка в програмата си да запише реформа в сферата на обслужването.

Това в резюме бе посланието на премиера в оставка Бойко Борисов на последното редовно заседание на третия му кабинет. По-рано днес стана ясно, че президентът Румен Радев ще разпусне 45-ото Народно събрание, ще насрочи нови парламентарни избори през юли и ще назначи служебно правителство на 11 май - вторник.

Борисов днес изброи една след друга сферите, в които третото му управление има успехи - здравеопазване, екология, енергетика, икономика, култура, спорт и прочие, а за образованието и въоръжените сили дори обяви, че "никой в историята не е правил повече от нас"

Министър-председателят в оставка даде интересен пример как "каквото и да говорят" опонентите му, държавата върви добре. А именно: "Строителството не спря и по време на пандемията". В случая на държавни проекти. За Борисов обаче и пазарът на недвижими имоти в частния сектор е белег за благоденствие - разказа как в големите градове - София, Варна, Бургас, а и във "вилните зони" кипи постоянно строителство, имоти се продават за много евро, а и има кой да ги купува. 

Борисов заръча пред министрите си в оставка да се мисли за решения, докато другите залагат на популизъм. Разкритикува - за пореден път, работата на 45-ия парламент, който си отива така и така след по-малко от месец работа. 

И заръча:

"При следващо управление ще заложим в нашата програма като първа точка обновяване в сферата на обслужването. За година, година и половина, да няма гишета в България. Нещото, което най-вбесява българина, се казва гишета", каза Борисов.

Припомняме, че реформа в администрацията и обслужване на едно гише беше приоритет на ГЕРБ и преди предишни парламентарни избори, както и това да заработи електронно правителство. 

На последното си редовно заседание кабинетът "Борисов 3" обяви, че отпуска нови 240 млн. лв. мерките за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията. Със 117 млн. лв. ще бъде удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1,158 млрд. лв. и са запазени над 300 000 работни места, стана ясно .

Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лв. До края на юни се осигурява мярката „Запази ме“ за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход, мярката „Заетост за теб“ и „Родители в заетост“. По последната мярка документи ще може да се подават до края на май.  Нови 22 млн. лв. се отпускат за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите от пандемията сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“ - до края на май.

2,4 млн. лв. кабинетът отпусна на Столичната община - за ремонт на пътища до сва манастира, като представители на манастирите благодариха лично. 

Осигурени са още 1 276 986 лева по линия на тригодишната програма за ремонт и изграждане на детски ясли, градини и училища, сподели още Борисов. Подобни решения има на всяко заседание на Министерския съвет напоследък, въпреки че програмата не е нова. Сена новите средства ще са за детски градини в Бургас и село Долно Дряново, община Гърмен, за реконструкция на гимназия в Бургас и в Гоце Делчев.