БСП получи днес мандата за съставяне на правителство и моментално го върна, точно както социалистическата партия бе обещала. Президентът Румен Радев прие върнатия мандат и обяви, че още другата седмица ще разпусне Народното събрание и ще състави служебен кабинет. 

Изборите пък най-вероятно ще бъдат насрочени за 11 юли.

Президентът обяви, че е взел решение новият състав на ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на НС и с обнародването на указа за новите избори. Той ще бъде публикуван в “Държавен вестник” на 11 май. 

В началото на днешната среща, Корнелия Нинова аргументира решението на Изпълнителното бюро на партия да върне мандата. 

"Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко спешни въпроса - социални мерки за помощ на хората, икономически - за бизнеса, да подготви плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия на модела "Борисов". В името на тези приоритети подадохме ръка на втората партия. Уви, тази ръка не беше поета. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност за съставяне на кабинет. Заповядайте, връщаме мандата", обяви Нинова. 

От своя страна Радев подчерта, че разбира мотивите на левицата и заяви, че България има нужда от "волева политическа конюнктура, която настоящото Народно събрание не можа да излъчи". 

"Ако и след тези избори стигнем до патова ситуация може да изпаднем в политическа, но и конституционна криза. Затова призовавам всички партии да избистрят своето виждане и поведение и да потърсят единодействие - върховенство на закона, борба с фалитите и бедността". 

Радев обяви и че консултациите с парламентарно представените партии за новия състав на ЦИК ще започнат днес в 14:00 ч. Администрацията му ще работи и утре, за да обработи документите и да провери съвместимостта на кандидатите.