Испанският политик Пабло Иглесиас обяви, че ще напусне политиката след слабото представяне на лявата коалиция "Унидас Подемос" на вчерашните регионални избори в Мадрид, предаде ДПА.

"Днешният резултат показва, че повече не мога да помогна на нашето движение да консолидира институционалната си мощ през следващите няколко години", посочи 42-годишният бивш вицепремиер в централното испанско правителство в изказване пред привърженици, цитирано от регионалния ежедневник "Корео".

Партията му взема десет места в новия парламент - при три допреди това - но анализаторите очакваха доста по-добър резултат, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Той предложи националния министър на труда Йоланда Диас за нов партиен лидер.

Преди няколко седмици Иглесиас, който дотогава беше вицепремиер, направи изненадващ ход и се кандидатира за регионалните избори в столицата, които снощи завършиха с голяма победа на консервативния кандидат Исабел Диас Аюсо, посочва Ройтерс.

"Напускам всякаква партийна политика. Няма да бъда пречка за обновяването на ръководството, от което нашата политическа сила се нуждае", каза Иглесиас снощи пред репортери, след като научи изборните резултати, които той окачестви като трагедия.

"Провалихме се", заяви Иглесиас.

Макар и още отпреди това той да беше анонсирал, че няма да се състезава за премиерския пост на следващите национални избори (редовните са през 2023 г.), обявената от него снощи новина ускорява оттеглянето му от испанската политика, за чиято трансформация през последното десетилетия той изигра съществена роля.

Иглесиас основа "Подемос" през януари 2014 г., за да обедини гласовете на испанците, възмутени от мерките за строги икономии, наложени след финансовата криза през 2008 г.
През май 2014 г. той спечели място в Европейския парламент, след което последва стремглав възход на политическата му кариера.

"Подемос" наруши двуполюсния модел в Испания - при който от 80-те години неизменно във властта се редуваха Испанската социалистическа работническа партия и консервативната Народна партия - с което проправи пътя и за други по-малки партии да се утвърдят в испанския парламент.

През 2016 г. Иглесиас постигна най-добрия си резултат, след като създаде съюз от леви партии, наречен "Унидас Подемос" ("Обединени ние можем"), който спечели достатъчно гласове, за да оспори първенството в лявото на историческата социалистическа партия.

Но радикалната визия на Иглесиас за прогресивно превземане на основното течение в лявото пространство така и не се материализира напълно, а през 2019 г. непостигането от негова страна на споразумение с премиера Педро Санчес предизвика повторни избори.

В крайна сметка "Подемос" и социалистите съставиха първото испанско коалиционно правителство.