Създателят на първата РНК-ваксина, която е и 97% ефективна срещу Covid-19, професор Угур Шахин, успя да отдели от времето си за разговор с чуждестранните кореспонденти в Берлин, сред които и представител на КлубZ. Той отговори на въпроси от цял свят за ефективността на ваксината, за патента, за средствата, които са инвестирани в нея и за проучванията от Израел, където над 60% отнаселението вече е ваксинирано и страната се връща към нормалния живот.

Сред най-важните въпроси в момента е колко дълготраен е имунитетът и ще се наложи ли периодично опресняване на ваксината.

„Ваксината ни е ефективна и това се доказва не само от проучванията с  групи от 40 000 човека, а и на реален терен – в Израел се ваксинираха вече над 5 милиона души. Данните ни показват, че след 9-12 месеца антителата започват да спадат, така че може да се наложи и трета доза около 18 месеца след първата. Според мен вероятно ваксините срещу Covid-19 ще трябва да се подновяват на всеки 12-18 месеца като грипните, за да се поддържа имунитетът срещу болестта висок“, уточни ученият. 

Той посочи, че от много държави с ултрарелигиозни общности често получава въпроса дали ваксините съдържат и животински съставки, най-вече от свине, което би поставило под въпрос приема им от вярващи. „Ваксината е кошер и халал, тоест в нея няма нищо животинско и може да се приема от всички религиозни групи“, заяви той. „Нашата ваксина съдържа РНК-молекули, която е синтетична, съдържа и липиди, които също са синтетични или растителни. Има още течност и йони, които също не са от животни. Така че това отговаря на въпроса – ваксината може да се използва и от ултраортодоксални. Друг чест въпрос, който получаваме е, 

могат ли бременни да бъдат ваксинирани

Още провеждаме клиничното изследване и нямаме крайни данни. Но в списание „Джърнъл оф медисин“ вече бе публикувано едно независимо изследване, което не открива странични ефекти от ваксината при бременни жени. Но то е изследвало жени в късна бременност, не в ранния триместър. Това, което ние сме направили дотук, са проучвания в Германия и в него също няма никакви странични щети нито за бременните, нто за ембрионите. Моята препоръка е бременните да се съветват с лекарите си. Защото това, което е напълно ясно към този момент е, че бременните прекарват болестта по-тежко и с по-голям риск от другите“, казва Шахин.

Той коментира и появили се съобщения в медиите, че в Израел има увеличаване на миокардите след ваксиниране. Дали има връзка между двете обаче не е доказано, засега това са само съобщения ез данни в пресата, посочи той.

„Ние прочетохме тези информаци ии веднага направихме две неща. Първо, поискахме детайлирана информация от лекари и учени в Израел дали наистина има такъв проблем. И ако има такъв проблем, трябва да получим документацията по него. И другото, което сторихме е, проверихме отново всички данни, които сме получили дотук. Става дума за данни от 200 милиона ваксинирани в света и дали има такова наблюдение при тях. Засега не откриваме. Тези данни се изследват и от национални организации като института „Паул Ерлих“ в Германия или FDA в САЩ. Засега никоя организация не може да открие такъв проблем в данните. Затова не можем да потвърдим, че има такъв проблем. Но ние 

проверяваме сериозно абсолютно всеки сигнал, защото най-важният принцип е да не нанасяме вреди с това, което правим“, 

посочи Шахин.

Той отговори и на въпроси, свързани с първичната цел на фирмата му – създаване на имунотерапия за болни от рак. Пандемията от една страна е забавила малко изследванията им, но от друга има и предимства -  чрез ваксината се доказа, че тяхната технология е ефективна. „Хората спечелиха доверие към РНК-терапевтиката и се убедиха, че тя работи добре. 12 години сме инвестирали в тази технология. Досега сме изразходвали 1,5 милиарда евро за развитието на тази технология. Това са пари на инвеститори. В момента получаваме доходи, каквито преди това нямахме. Тези доходи ще инвестираме отново в тези технологии за доразвиване на терапията срещу рак и други болести. Това е само началото, това е медицински и технологичен пробив. В следващите 15-20 години ще видим много РНК-продукти, които ще помагат за борба с нелечими досега болести“, заяви Шахин.

„Бионтех“ има за цел тази година да произведе 3 милиарда дози от ваксината и в момента фирмата е концентиррана в това. Увеличиха се капацитетите на производство и процесът е направен по-ефективен, так аче целт ащ ебъде постигната, убеден е той.

Данните от ваксината засега са оптимистични – от Израел вече се знае, че ваксинираните не само не се разболяват, но и не се заразяват, съответно не пренасят вируса. Паралелно с това обаче не бива твърде рано да се свалят предпазните мерки за ваксинирани, за да не се предизвикват раздори в обществото. Таймингът трябва да е подбран, препоръчва ученият. 

„Мисля, че 

в края на юни 50-60% от населението на Европа ще е получило ваксина

и тогава може да се обсъди охлабване на мерките.“

В момента всички са концентрирани върху тестването на ваксини за деца. „Не бива да забравяме, че децата също може да боледуват много тежко от тази болест. За щастие рядко, но достатъчно често, за да се безпокоим. Дългосрочните последствия от болестта също засягат децата. Затова работим за ваксина за деца. Това засилва и стадния имунитет. Засега виждаме, че нашата ваксина е ефективна и при децата, но данните още не са окончателни, клиничните студия още текат и първо трябва да изчакаме. Чак тогава ще дадем препоръка за ваксиниране на деца“, категоричен е Угур Шахин.

Сигурна ли е ваксината срещу нови варианти на вируса?

Ваксината е така разработена, че да е ефективна и при мутации. Шахин и сътрудниците му са онкоспециалисти и работят с тумори, които също мутират непрекъснато, так аче имат опит с това, обясни той. „Досега сме изследвали над 30 варианта и виждаме, че нашата ваксина работи при всички. Дори и при варианти като южноафриканския, при който ваксината изгражда малко по-слаб имунитет, този имунитет е все още напълно достатъчен. Срещу британския вариант работи с 97% защита, индийският вариант също го проучихме и ваксината работи и срещу него. Така че аз съм сигурен, че ваксината работи. Тя е изградена с две нива на защита – антитела и Т-клетките. Дори вирусът да пробие антителата, не може да пробие паметта на Т-клетките. Може да си го представите като защитна система от филмите – с  лазерни мрежи, аларми и всичко възможно. Така че ваксината е доста умно измислена и не дава възможност за пробив.“

Ще даде ли патента за свободен достъп?

„Ние знаем, че ваксината ни се търси навсякъде и всички имат нужда от нея. На този етап можем просто да увеличим капацитета на производство. Не става дума просто да дадем патента. Не става само с  патент. Става дума за над 20 години работа по тази технология и за да може друг да работи по нея, трябва минимум година да изгражда необходимите мощности. Никой не може да с ипозволи да чака година към този момент. Затова подхождаме по друг начин. Работим с партньори навсякъде и им помагаме и обучаваме, а те ни помагат на нас. Само така можем и да произведем 3 милиарда дози за една година. Чудесно е, че толкова много фирми ни помагат дори и утвърдени големи фирми, които не смятат за проблем да ни подпомогат.“

Шахин обясни и че е неефективно да се търси възможност за производство на ваксината във всяка отделна страна. „Ние работим с ЕС на европейско ниво, така че производството да е за европейските страни. Това е само пример. Преговоряме и с Азия, в САЩ това вече е факт. Мога да си представя подобни центрове в Африка или Южна Америка. Но не е възможно всяка страна сама да си произвежда, защото няма да може това производство да се хармонизира и контролира.“

„Бионтех“ дава също така специални лицензи на компетентни производители. Най-страшното, което може да се случи, е да се развали качеството, предупреди той и допълни: Трябва да сме сигурни, че ваксината в Ирак, например, е същата като тази в Европа. „Бионтех“ в момента вод ипреговори с организации, които в бъдеще да могат д асертифицират производството на ваксината и така да се гарантира качеството й. Но това не може да стане веднага, този процес ще е готов в края на 2022, подчерта той. „Идеята да се даде просто лицензът не е домислена докрай, става дума и за възможности, за сигурност, за качество. Дори за нас е трудно да доставим ваксина в страни с липса на медицинска организация, това не е лесно и ни изправя пред големи предизвикателства дори нас с нашия опит“, поясни той.

На въпрос какво ще прави фирмата с парите от печалбата, създателят на ваксината бе категоричен:

Дивиденти няма да има, всички приходи ще се инвестират

Парите, които получихме като заем от ЕС, ще върнем. Инвестициите и печалбите ще преинвестираме. Няма да има дивиденти, това е съвсем ясно, заяви той.

Шахин поясни и че още дълги години ще живеем с Covid-19, това ще е “новата нормалност“, но тя няма да променя вече живота ни така, както през последната година. „Нова нормалност“ означава, че повечето хора ще имат много добра имунна защита срещу болестта, ще могат отново да пътуват и да се срещат. Но има хора, които не могат да се имунизират поради здравословни причини и хора, които не искат да се имунизират. Те трябва също да се имат предвид. Така че и в бъдеще ще виждаме малки локални избухвания на болестта, които обаче ще бъдат овладявани бързо. Но ние и ще забравим тази емоционалност, която сега присъства в обсъждането на пандемията и ще стане нормално да се защитаваме от вируса и да се налага от време на време да овладяваме локални избухвания.

Угур Шахин обясни и имало ли е проблем с първоначалната цена на ваксината, за която се писа, че била „безсрамно висока“ и това е забавило поръчките на ЕС.

„Това с цените бе обсъждано по този начин в пресата, но то е съвсем ясно от самото начало. Създаде се впечатление, че много дълго са се водили преговори защото цената е била висока, а това не е вярно. В края на юни, 

началото на юли предложихме цена и това е цената, с която се подписа договора в края на годината“, 

заяви Шахин. Той обаче похвали сътрудничеството с ЕК особено през последните пет месеца. „Много се критикуваха решенията на ЕК, но аз смятам, че те вършат чудесна работа. Да не забравяме, че ЕС има 27 страни членки и доколкото разбрахме, не всяка е била съгласна с нашата ваксина. Затова не е честно цялата вина да се стоварва на ЕК. Смятам, че е чудесно, исторически знак, че всички на 27 декември получиха ваксините едновременно. Също и че ЕС изнася ваксини за бедни държави, с това Европа може да се гордее“, заяви ученият

Ученият разказа и как от 4-годишен имигрант от Турция е извървял целия път до един от най-богатите и известни учени в момента в света. 

„Всъщност аз дори не знаех как да и какво да правя, съседите ни ми обясниха, че е важно да отида в гимназия, ако искам да следвам и с техните указания влязох в гимназия. Псоле следвах това, което исках – от малък се интересувам от точни науки и исках да стана лекар. Всъщност исках да се занимавам с това, което ми прави удоволствие и от малък точно този тип знания и работа ми правят удоволствие – так аче няма някакъв особен героизъм от моя страна. Получих стипендия за следването си.

Не мога да кажа, че съм се борил със системата, напротив - тя ми помогна.

А и когато човек е толкова концентриран в това, с което иска да се занимава, не усеща дискриминация, дори и понякога да има такава тук-таме. Особено като изследовател не мога да се оплача – германската държава и германският данъкоплатец осигуряват чудесни условия за изследователската работа и аз само печеля от това, не съм бил ограничаван. Трябва да кажем, че ако човек иска да направи академична кариера в Германия може да я направи, няма пречки за това“, заяви той.

В края на разговора той посочи и какво най-много го е изненадало през последната трудна за целия свят година.

„Аз съм реалистичен оптимист. Страхотно се справиха хората в най-различни региони с това предизивкателство. Това, че след само една година имаме многество ваксини, че обикновените хора, учените, бизнесът, политиката работиха съвместно и постигнаха нещо огромно – ето това е огромното постижение. Това ме изненада и го намирам за страхотно. Особено, когато дойдоха първите съобщения от Италия миналата година с цялата тази смърт и ужас, и сега очакването, че ще имаме почти нормално лято.“