Американската икономика продължава своето бавно, но сигурно обратно катерене към върховете, които бе постинала преди пандемията да довлече със себе си глобална криза. Последните данните показват, че БВП на САЩ е скочил до растеж от 6,4% на годишна база, надграждайки почти 5-процентния ръст през последните 3 месеца на миналата година. 

Данните, цитирани днес от Bloomberg, са на Министерството на търговията, което публикува предварителните резултати днес. Голямата движеща сила зад растежа е потреблението на домакинствата, което продължава да захранва и нуждата от увеличаване на производствените мощности. Разбира се, в дъното са огромните ликвидни стимули, които правителството продължава да излива в икономиката. 

Хората харчат толкова много, че данните показват ръст на потреблението от  10,7% на годишна база, което е вторият най-бърз растеж от средата на 60-те години на миналия век. 

Данните са толкова обещаващи, че анализаторите на американската медия смятат, че БВП за 2021 година ще прескочи сегашния предпандемичен връх от 19,3 трилиона долара. 

Позитивна роля играе и високоскоростната ваксинационна процедура, която правителството на Джо Байдън успя да организира през последните месеци, както и последвалото от нея масово отменяне на мерки, отваряне на бизнеси и цели отрасли и по-свободно движение. 

Логично това води след себе си и бум на цените на акциите на големи и малки компании, които се листват на борсата. Въпреки че днес борсите отвориха на червено, това е вероятно временен феномен. Вчера широкият индекс S&P 500 постави нов рекорд. 

Очакванията са, че бумът ще продължи, заради все по-големите стимули, които администрацията предвижда. Особено голямо влияние би трябвало, поне по първоначални сметки, да окаже инфраструтурната реформа, която ще налее обратно в икономиката трилиони долари. 

Разбира се, тук проблемът е един - очакваната инфлация. Засега обаче финансовите власти в САЩ не изглеждат притеснени, а инфлационните индекси се държат спокойно. 

"Бяхме в дълбока, дълбока дупка преди година и сега благодарение на фискалната политика, допълнена от паричната такава на правителството и голямата помощ на ваксинационния процес, наблюдаваме сериозен възход на активността", радва се днес шефът на Федералния резерв Джером Пауъл.