Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Така нареченият зелен коридор за пазаруване за възрастни хора в магазините отпада от 1 май - тоест от събота няма да има ограничение само граждани над 65 години да бъда допускани в търговските обекти от 8,30 до 10,30 ч. сутринта. Това е една от облекчените противоепидемични мерки, гласи заповед на здравния министър в оставка Костадин Ангелов от днес. Тя влиза в сила с началото на новия месец. Преди ден правителството в оставка удължи извънредната епидемична обстановка в страната до 31 май.

С новата заповед се определя и окончателният график за присъствено обучение на учениците в клас. Ето го и него:

  • на 5.05.2021 г. и 7.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5., 9. и 12. клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява;
  • от 10.05.2021 г. до 14.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5., 6., 9., 11. и 12. клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява;
  • от 17.05.2021 г. до 28.05.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 6., 7., 8., 10. и 11. клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява.
  • Графикът не се отнася за учениците от пети до дванадесети клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, както и за учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, които провеждат редовни присъствени занятия.

Извънкласните и други дейности за деца над 4. клас остават забранени. 

Затворени остават и университетите - с изключение на провеждане на изпити с практическа част, когато физическото присъствие няма как да се избегне.

Без „вечерен час“ за заведенията, отварят баровете

С новата заповед за противоепидемичните мерки - както бе обещано, от 1 май отпада ограничението за работа до 23 ч. Вече ще могат да работят и нощните заведения, но с ограничение - до 50% капацитет, и с носене на маски за лице от персонала. 

Остава забраната за семейни тържества и събирания с над 15 присъстващи. Продължават ограниченията и за културни мероприятия, фестивали, концерти и т.н. - ще се провеждат все така при до 50% запълнен капацитет на помещенията, при носене на маски и спазване на дистанция. Освен това ще могат да се ползват само седящи места.  

Спорт на закрито - може, но без публика. На открито - с публика

От 1 май спортните състезания за всички възрастови групи ще се провеждат без публика, гласи още новата заповед. Ограничението обаче важи само за състезания на закрито.

Изключение се допуска за провеждането на спортни състезания на открито, с публика – при заемане на 30% от местата, но не повече от 1000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице -  гласи още документът. 

Припомняме, че пускането на публика на футболните стадиони вече се случи - при същите мерки, които остават в сила до края на май. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.