Зам.-кметът на София Тодор Чобанов е отстранен от поста си, съобщиха от „Московска“ 33. Това е станало със заповед на кметицата Йорданка Фандъкова. 

По-късно тя коментира пред журналисти причините за отстраняването му:

„Под негово ръководство се забавиха други проекти - чувствително се забави реставрацията на банята „Овча купел“. Наложи се отново да се прекрати тази процедура и сега трябва да се обявява наново. Това, разбира се, забавя всичко, трябва да се работи по-активно и динамично“.

Фандъкова пожела успех на Чобанов, „млад човек, който има бъдеще в науката“.

На 13 април Чобанов е прекратил процедурата за избор на изпълнител на реставрацията на минерална баня „Овча купел“. Причината - нужните 3,55 мл. лв. по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ са отпуснати само за строителни дейности, но не и за изготвяне на проекта.

Процедурата по избор на изпълнител е направена ускорено, за да няма конкурс и обществено обсъждане, твърдят от гражданското сдружение „Термално-Нормално“ в отворено писмо до Фандъкова. Вместо това е налице готов проект, изработен от „Екса арт“ и арх. Константин Пеев.

Според Фандъкова забавянето на проекта няма да доведе до финансови загуби. Проектът е спечелен отдавна.

„Всеки има обяснение, но хората не искат да слушат обяснения, а да виждат резултати. Резултати искам да виждам и аз“, добави тя.

Екипът на Чобанов е заявил, че процедурата може да бъде обявена отново веднага след празниците.

Фандъкова вече има идеи с кого да замени Чобанов на поста.

Самият Чобанов по-късно написа дълъг отчет на свършеното от него и екипът му през последното близо десетилетие. За баните каза:

"Убеден съм, че ще успее и реставрацията на знаковите бани в Овча купел и Горна баня, които спасихме само преди няколко години от мераци за неясна приватизация и за които изградихме единствената възможна визия и план - превръщането им в места за балнеология, рекреация и СПА."

На финал Чобанов благодари изрично на кметицата:

"Всички тези и много други проекти и идеи станаха възможни благодарение на екипната ми работа с нашия Кмет - Йорданка Фандъкова и целия ни екип, които ми дадоха нужната подкрепа за осъществяването им, за което имат моето огромно уважение и благодарност."

Той отговаряше за културата, образованието, спорта и младежките дейности в столицата. Тези ресори временно ще бъдат управлявани от зам.-кметицата по социални дейности Албена Атанасова, до назначаването на нов титуляр.

Доц. д-р Тодор Чобанов е археолог, работи като зам.-кмет от 2012 г. Преди това бе зам.-министър на културата в първия кабинет на Борисов.