След вчерашната демонстрация на сила от страна на ГЕРБ, БСП и ДПС, вследствие на която Народното събрание се разпусна поради невъзможност да проведе заседание, днес такова все пак ще има. Депутатите приеха дневния си ред, съдържащ изменения в правилника за работа на парламента и дискусионните изменения в Изборния кодекс.

Припомняме, че вчера безпрецедентно народните представители не приеха седмичната си програма за работа и това наложи разпускането на парламента и спешно свикване на председателския съвет.

От ГЕРБ се мотивираха с това, че са опозиция в 45-ото народно събрание, следователно ще бойкотират мнозинството.

От левицата се обосноваха с това, че нито един от социалните закони, които са внесли, не е включен в програмата - за сметка на ИК, който трябвало да обслужи новите партии при все по-ясно очертаващите се предсрочни парламентарни избори.

От ДПС запазиха мълчание.

При предложения вчера дневен ред освен правилника и Кодекса бе включено и гласуване за създаване на временна анкетна комисия, която трябва да се занимае със законността на обектите в парк „Росенец“, познати като „Летния Догансарай“. Видимо, след решението на председателския съвет тази точка е отпаднала от дневния ред.

Отпадна и Законът за политическите партии, в който се предлага намаляване на партийната субсидия от 8 лв. на 1 лв. за действителен глас.

Отпадна и точката за създаване на комисия, която да се занимае със случаите на полицейско насилие по време на протестите.

По думите на председателката на НС Ива Митева дневният ред днес е бил единодушно приет.