"Националното събрание на ДСБ изразява тревогата си от лошото организационно състояние на Реформаторския блок (РБ) на национално и местно ниво". Това се казва в резолюцията, приета от 13-ото национално събрание на ДСБ.

От партията призовават останалите съюзни партии в блока "да осъществят бърза подготовка за организационна консолидация на десницата, като вземат предвид и актуализират вече приетите решения на ръководството на РБ".
Макар да не е казано конкретно, в този текст на резолюцията ДСБ призовават за скорошно свикване на съюзен конгрес на РБ, на който да бъде избран лидер. Конгресът се отложи на няклко пъти през последните месеци, като формалните причини за това бяха различни. Истинската причина бяха опасенията на СДС и ДБГ, че за лидер на РБ най-вероятно ще бъде избран председателят на ДСБ Радан Кънев.

В резолюцията се казва още, че ДСБ оценява като успех представянето на изборите за европарламент и за 43-то Народно събрание на РБ. Националното събрание възлага на ръководството на ДСБ и на постоянния изборен щаб да проведе политика на организационно укрепване на партийните структури и политическа подготовка за успешно явяване на местните избори през 2015 г. в рамките на РБ.

Конгресът подкрепя и програмата на проевропейското реформаторско правителство и възлага на представителите на ДСБ в изпълнителната власт и в парламентарната група на РБ да работят активно за укрепване на реформаторската воля на управлението и изкореняване на злоупотребите с власт.

От дискусията, която се проведе на събранието, стана ясно, че в редиците на ДСБ има както доволни от постиженията на партията до момента - министър, шеф на комисия в парламента, евродепутат, така и крайно недоволни - от коалирането с ГЕРБ и от начина на взимане на решенията в Блока.

Всички обаче бяха единни в това, че Радан Кънев трябва да остане председател на ДСБ, както и да оглави единен Реформаторски блок. Чуха се и призиви, че лидерът трябва и да остане на поста си говорител на РБ - пост, от който той се отказа около изборите с мотива, че формациите в коалицията водят самостоятелни преговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а в позициите им често има генерални разминавания. Формално в момента Кънев се води говорител в оставка.

"Единственият лидер на десницата е сред нас и нищо не е в състояние да спре избора му за председател на Реформаторския блок", подкрепи Радан Кънев делегат.

Делегати изказаха мнение и че е рано РБ да се превръща в единна формация и предложиха първо да мине пълен цикъл от избори - на местни и президентски и тогава да се мисли за обединяване. "С вас или без вас, коалиционни партньори, изборът е ваш!", заяви патосно десебар.

Друг пък описа десните неволи през изминалите години. Как от ДСБ вървели "с факела на евроатлантическите ценности като Моисей през пустинята към своята Голгота". Били опозиция на три кабинета и така се превърнали в четвърта политическа сила, а ДСБ в "гръбнака на РБ".