Бойко Борисов отбеляза в парламента как напразно е смятал, че от това, което се случва с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, „някои ще си изведат поуки, а те не си изваждат“.

Констатацията целеше да обясни шумната акция на ГДБОП и ДАНС в Столична община, Общинска банка и петролна фирма.

„Удивително напомня Костинброд - по глупост, по показност..... Това е абсолютна провокация. Обраха на хората имотите по селата, но и по градовете, а цялата полиция стои пред общината, кого пази? Данчето Фандъкова да не избяга“, заяви бившият премиер, цитиран от „Медиапул“. Според Борисов „някои публични акции, които бяха проведени по времето на ГЕРБ с предварително издадени присъди“, са се отразили лошо и на него, и на партията, и на всички, и са били неправилни...

 

Справка на Клуб Z в аналите показа, че явно опозиционното настояще на Генерала го е довело до личен катарзис по отношение на непремерените изказвания.

Докато беше премиер, нещата стояха по друг начин. По повод на печалната акция „Медузите“ срещу Борислав Гуцанов, за която България бе осъдена в Страсбург, на 5 април 2010 г. той казва пред Нова тв: „Всеки, който е пипал в кацата с меда, ще понесе своята отговорност“. Е, понесохме я ние – държавата бе осъдена да плати 44 000 евро на Гуцанов, който бе оправдан на всички възможни инстанции... 

За един от другите най-траги(коми)чни „удари“ на Цветанов – срещу бившия военен министър Николай Цонев, Борисов казва: „Не съчувствайте на хора, окрали държавата... Полицията се е справила перфектно при последните арести... Всичко друго е в рамките на правилниците.“ Последните две фрази касаят унизителното отношение към Цонев при задържането му. Иначе изказването на Борисов е от 2010 г. пред в. „Монитор“ още преди вестникът да преживее своя катарзис, но това е друга тема... Цонев също бе оправдан и води дело в Европейския съд за правата на човека.

За грозния случай с лекарите от Горна Оряховица, познат като „Бебето от фризера“, Борисов заключава: „Имам познати лекари, които имат такъв циничен език, които обаче са фантастични доктори. Все пак, ако действията им са допринесли за това, трябва да ги осъдим възможно най-скоро.“ Е, не ги осъдихме. Натам се сещате – те и Българският лекарски съюз обещаха да ни осъдят в Страсбург.

През 2012 г. се провежда прословутата акция „Захар“, при която са задържани хора от ръководството на „Литекс“, включително и синът на Гриша Ганчев - Данаил. От ефира на  bTV Борисов лично обещава макар и задочно, на Гриша Ганчев, че „разследването ще стигне докрай по веригата“. И обяснява защитната позиция на ловешкия бизнесмен с: „Той е баща и друго не може да говори.“ Разследването наистина стигна, но не до обещания край на веригата, а до кривата круша.

Единствено за Цветан Цветанов досега не се е чуло да е еволюирал в посока премереност на коментарите.