КПКОНПИ на Сотир Цацаров и Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) получават безвъзмездно държавни имоти и огромни офиси в центъра на София.

Това стана с решение на правителството в оставка на Бойко Борисов, взето на редовното заседание днес.  

Бюрото ще получи имот на пл. „Света Неделя“ № 6 в район „Възраждане“ и включва части от административна и делова сграда.

Имотът, който се предоставя за управление на КПКОНПИ, се намира в район „Триадица“, бул. „Витоша“ № 18 и представлява обособени части от сграда със застроена площ от 1213 кв. м. С решението се променя и неговият статут и от частна държавна става публична държавна собственост.

Не е известно обаче дали Сотир Цацаров и неговите служители ще успеят да се настанят в новите офиси. "Демократична България" (ДБ) внесе в сегашния парламнет законопроект за преструктуриране на КПКОНПИ и прекратяване на мандата на Цацаров.

Днес стана известно, че българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е сезирал Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент заради намеса на ДБ в работата на държавните власти в България – а именно искането, свързано с КПКОНПИ. 

„Разтревожен съм, че броени дни преди края на това Народно събрание се правят такива кардинални реформи, предложения за промени, преструктуриране на цели институции, без да са подложени на обсъждане, без да са дадени аргументи ако е необходимо, без да е направен анализ какви са ползите и рисковете“, коментира Новаков за Клуб Z.