Правителстото в оставка прие промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, с които се определя начинът на изчисляване на пенсията, която кандидат-пенсионерите ще получават от първия държавен стълб - тази от Националния осигурителен фонд. Накратко казано - връща се малко справедливост и пенсията от НОИ ще се намали с 10, а не с 20%, както предполагаше законът досега. 

Така нареченият коефициент на редукция* се прилага за хората, които са родени след 1959 г. и които се осигуряват и в НОИ, и в частен пенсионен фонд. Очакването е, че т.нар. втора пенсия от частния стълб ще компенсира намалението от НОИ. Така пенсионната реформа, започната още по време на правителството на Иван Костов, е вече напълно завършена, след като преди няколко месеца най-накрая бяха приети и т.нар. фази на изплащане, които уредиха възможните продукти, изплащани от частните дружества. 

При новото изчисление ще се отчитат годините осигурителен стаж, както и осигурителната вноска от 12%, която държавата плащаше за всеки в годините между 2009 г. и 2015 г. 

"По този начин се осигурява по-прозрачен и по-справедлив начин при определянето на намалението на пенсията от държавното обществено осигуряване, който не ощетява бъдещите пенсионери. Прогнозите показват, че първите пенсионери след 31 август 2021 г., могат да очакват с средно с около 10% или 50-60 лева по-висок размер на пенсията от НОИ в сравнение с тази, която биха получили, ако не беше предприета промяна в изчисляването на индивидуалния коефициент", пише в решението на правителството от днес. 

Все пак е добре да се знае, че крайната обща пенсия ще е индивидуална, в зависимост от вноските, които са правени в частните стълбове. При всички положения обаче с променените пенсии ще са малко по-високи за всики, които излизат от пазара на труда тази година - т.нар. "първа кохорта пенсионери с вноски в двата стълба". 

*В момента осигурителната вноска на всеки работещ българин е 19,8%. От тях, към днешна дата, 5% отиват в УПФ. За да бъдат гарантирани равните условия на хората, родени преди 1 януари на 1960 г., държавата решава да редуцира пенсията от НОИ за родените след това. "Коефициентът на редукция" би следвало да изравни положението.